OPREZ, AKO PUTUJETE U ITALIJU!

U Kampaniji kazna 500 eura za ljubljenje u autu

20.07.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Na Capriju vam prijeti kazna za hodanje u klompama, u gradiću Lerici oderat će vas za hodanje u kupaćem kostimu, a u Luganu je i za hranjenje golubova kazna 500 eura… Njemački mediji svojim su građanima, koji upravo masovno putuju na odmor u Italiju, pobrojali cijelu skalu bizarnih zabrana i kazni koje ih vrebaju po talijanskoj unutrašnjosti: radi se, zapravo, o pokušaju lokalnih vlasti da popune presahnule blagajne

Iako se europska javnost najčešće slatko smije na bizarne zabrane iz zabačenijih američkih saveznih država, čini se da Italija postaje konkurencija. Naime, predsjednici općina u Italiji dosjetili su se kako napuniti prazne budžete, ali i pokazati se kao zaštitnici reda i sigurnosti te su zadnjih godina počeli uvoditi čudne zabrane.

Ako putujete na prelijepi Capri, klompe ostavite kod kuće

Primjerice, u sicilijanskom gradiću Trapani zabranjeno je lizati sladoled na ulici, a na plaži u Eracleji ne smijete ni kopati rupe u pijesku, niti praviti pješčane dvorce na plaži. Luksuzni otok Capri pak zabranjuje hodanje u klompama, a u Luganu će vas hranjenje golubova koštati vrtoglavih 500 eura, koliko iznosi kazna.

U pojedinim mjestima zabrane su odraz katolične konzervativnosti, pa se u Kampaniji ljubljenje u autu (?!) kažnjava sa 500 eura. U gradiću Lerici ne smijete hodati ulicom u kupaćem kostimu, ali ni sušiti mokre ručnike na balkonu!

Na sjeveru Italije kažnjavaju masnim novčanim kaznama i javne svađe ljubavnika. U Bresciji će vam naplatiti 100 eura ako se usudite sjesti na stepenice koje vode do spomenika, a u Lombardiji kažnjavaju sa 500 eura ako noću hodate s bocom piva! Naravno, sve ovisi o tome hoćete li naići na policajce koji su zainteresirani za takve 'prekršaje', s obzirom na to da se ovakva pravila ipak povremeno provode.

No 'općinskih naredbi' ove vrste zna biti i više od 150 za jedno mjesto, a najviše ih vole u općinama gdje je nacionalistička Sjeverna liga na vlasti.

Vrhunac trenda bizarnih zabrana dosegnut je na poznatoj plaži Dante kod Ravene, za koju je općina izglasala sljedeća pravila: 'Zabranjeno je slušati muziku između 13 i 16 sati, sunčanje u toplesu, a na prvih 200 metara plaže nije dozvoljeno ležati, iako se može trčati.' Za sada još nisu naplaćene kazne prekršiteljima.