POTPUNO RAZVIJENE RUKE I STOPALA

U Americi rođen dječak sa 24 prsta

04.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Liječnici u Kaliforniji bili su nemalo iznenađeni kad su vidjeli da maleni Kamani Hubbard ima 24 prsta - 12 prstiju na rukama i 12 na nogama - i da savršeno funkcioniraju

Maleni Kamani rođen je potpuno zdrav, a njegovi prsti savršeno su formirani i razvijeni u potpunosti, tako da ih liječnici ne mogu smatrati deformitetom. Nije neuobičajeno da se djeca rađaju s više prstiju, a to se stanje zove polidaktilizam. Međutim, slučajevi u kojima se na obje ruke i noge nalazi po jedan prst više, a da pritom ti ekstremiteti funkcioniraju posve normalno, zbilja su rijetki.

Kamani je izgledao posve normalno kad se rodio, pa osoblje u rodilištu nije odmah primijetilo višak prstiju. Majka Miryoki Gross kaže da su joj nakon poroda liječnici rekli Kamanijevu težinu i visinu te da je savršeno zdrav. Pet prstiju i palac na dječakovim rukama prvi je uočio otac Kris Hubbard. On kaže da je u njegovoj obitelj bilo slučajeva polidaktilizma te da je i on sam imao zadebljanja koja su bili šesti prst, a koje je morao ukloniti liječničkim zahvatom jer nisu bili razvijeni.

'Bio sam u šoku. Trebalo mi je vremena da to shvatim. Moj sin imao je šest prstiju na rukama i šest nožnih prstiju. To je zbilja jedinstven slučaj. Neki su članovi moje obitelji imali šest prstiju koji nisu bili posve razvijeni, ali nitko ih nije imao na nogama', kaže otac.

Roditelji još nisu sigurni hoće li se odlučiti na liječnički zahvat uklanjanja prstiju, a liječnici im savjetuju da to ne rade jer bi mu u budućnosti mogli koristiti.

'Svjestan sam da je to neobičan prizor i da će ga djeca vjerojatno zezati zbog toga. Ali zamislite kakav bi to bio pijanist sa 12 prstiju ili gitarist, ili kojom bi brzinom tipkao', kaže pedijatar iz rodilišta u kojem je rođen Kamani.