ZDRAVE NAVIKE

Tuširanje toplom vode je relaksirajuće, no malo hladniji tuš donosi brojne blagodati

06.08.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Ukoliko ste i vi među onima koji uživaju u relaksirajućem tuširanju toplom vodom, možda se odlučite za nešto sasvim drukčije - hladni tuš

Iako tuširanje hladnom vodom ne zvuči tako privlačno kao tuširanje toplom vodom, mnoge su studije pokazale kako je tuširanje hladnom vodom, prava blagodat za organizam.

Ipak, treba upozoriti kako tuširanje hladnom vodom mora biti postupno kako ne biste šokirali organizam ukoliko se niste naviknuli na niske temperature vode. Prvo se tuširajte toplom vodom, a zatim je rashlađujte sve dok to možete izdržati.

Naravno, slažemo se kako je tuširanje toplom vodom daleko ugodnije, no hladni tuš donosi pregršt koristi za cijeli organizam, evo ih:

Podiže raspoloženje

Iako obično povezujemo tuširanje toplom vodom s boljim raspoloženjem, izloženost hladnoći aktivira simpatički živčani sustav i povećava endorfine. Naime, istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Virginia Commonwealth pokazalo je da tuširanje u trajanju od dvije do tri minute vodom od oko 20 stupnjeva, nakon čega slijedi petominutna prilagodba kako bi postupak postao manje šokantan - ima doista antidepresivni efekt.

Umanjuje bol u mišićima

Vjerojatno ste vidjeli fotografije sportaša u ledenim kupkama kao dio njihovog oporavka nakon utakmica ili treninga - pa, da, hladna voda doista pomaže u smanjenju upale i pomaže oporavku mišića. Hladnoća također skupljanje krvnih žila i smanjuje osjetljivost živčanih završetaka - sprečavajući oticanje, modrice i bol - zbog čega se ledeni paketi koriste za ozljede.

Potiče cirkulaciju

Ukoliko se naizmjenično tuširate toplom i hladnom vodom, poboljšavate rad krvotoka, što je dobro djeluje na krvožilni sustav. Naime, krvne se žile stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže tlak i ubrzava protok krvi.

Pojačava razinu energije

Svima nam je dobro poznat učinak umivanja hladnom vodom. Također, tuširanje hladnom vodom daje energiju i djeluje okrepljujuće na cijelo tijelo. Srce počinje jače kucati, a bolja prokrvljenost umanjuje umor.

Jača imunitet

Da, zvuči pomalo nevjerojatno, ali istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom poboljšava imunitet! Zanimljivo istraživanje provedeno u Njemačkoj pokazalo je da osobe koje se svakodnevno tuširaju dvije minute hladnom vodom rjeđe obolijevaju od prehlade, što je posljedica snaženja imuniteta.

Brže mršavimo

Hladan tuš zapravo navodi tijelo da poveća svoju temperaturu, a unutarnje zagrijavanje ela ubrzava metabolizam i trošenje kalorija. Osim toga, tuširanje hladnom vodom potiče izmjenu tvari i poboljšava cirkulaciju, što je izvrsno u borbi protiv celulita.

Zdravija kosa

Tuširanje u hladnoj vodi čini vašu kosu sjajnijom i manje zamršenom, jer zatvara kutikule i pomaže u očuvanju zdrave kose. Osim toga, budući da su pore zatvorene, manje su ranjive, što ih štiti od sebuma, nečistoća... Ako ne podnosite tuširanje hladnom vodom, za završni sjaj stisnite zube i kosu isperite hladnom vodom. Ipak, ako imate tanku kosu, preskočite ovu metodu jer hladna voda može smanjiti volumen kose.