LOKALCI GLASUJU

Dobar putokaz: Ovo su gradovi s najboljom kulturnom scenom

17.12.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Svima su zadnjih godina puna usta 'drukčijeg' turizma, a kultura u toj 'drukčijosti' zauzima jedno od počasnih mjesta. U mnogim gradovima baš taj oblik ponude sve je važniji, baš kao što brojnim putnicima kulturna ponuda postaje sve jači mamac pri planiranju putovanja

Globalni turistički časopis Time Out stoga je složio popis dvadeset gradova širom svijeta s najbogatijom kulturnom ponudom. Nažalost, naših gradova na toj top listi nema, no ako pripadate 'ciljanoj publici', ovaj vam svojevrsni kulturno-turistički vodič može dobro poslužiti kao putokaz.

Da bi sastavili listu, u Time Outu su anketirali više od 21 tisuće ljudi, a oni su odgovorili na pitanje kako bi ocijenili kulturnu scenu u svome gradu. Naveli su najbolje kulturne ustanove i iskustva te rangirali kulturnu ponudu prema kvaliteti i cjenovnoj pristupačnosti. Izbor je nadalje sužen isključivanjem gradova s nižim zbrojem ocjena, a potom i ostavljanjem na popisu samo po jednog grada u svakoj zemlji. Dodatni glas imali su urednici Time Outa te su dodali četiri grada za koja su smatrali da zaslužuju uvrštenje.

I evo rezultata prvih deset.

1. Ciudad de Mexico, Meksiko

Glavni grad Meksika prvo je mjesto zavrijedio ne samo svojom arhitekturom, kazalištima ili događanjima poput parade za Dan mrtvih, nego još više bogatom muzejskom scenom. Muzeji u tom gradu pokrivaju teme od aztečke baštine, preko narodne umjetnosti, do nadrealizma, a mnogi su smješteni u veličanstvenim zgradama. Turistima to ne znači mnogo, ali većina muzeja je besplatna za lokalno stanovništvo. Među njima se popularnošću ističe Muzej Fride Kahlo.

2. Prag, Češka

Prag se opisuje kao istinski muzej na otvorenom, s divnom arhitekturom, gotičkim zvonicima, mostovima preko Vltave i brojnim dvorcima. Nije stoga iznenađenje da se među anketiranim građanima glavnog grada Češke kao najpopularnija kulturna aktivnost navodi 'šetnja gradom'. No, istodobno, grad ima vrlo razvijenu umjetničku scenu, posebno izvedbenih umjetnosti, poput opere, klasičnih koncerata i kazališta. Osim toga, od svih gradova, Prag se pokazao najpristupačnijim po cijenama kulturne ponude.

3. Cape Town, Južna Afrika

Najvažnijim elementom kulturne scene grada na dnu Afrike smatra se multikulturalnost, od parada, preko kabarea i komedije, do kazališnih kuća. Najčešći epiteti koji su anketirani dali Cape Townu su 'vibrantan' i 'raznolik'. Osim toga, zavrijedio je najvišu ocjenu od svih gradova po kvaliteti ponude, koja je dobar dodatak njegovoj i ljepoti prirode oko njega.

4. Buenos Aires, Argentina

Glavni argentinski grad zovu svjetskom prijestolnicom knjižarstva i rodnim mjestom tanga, ali i gradom u kojem cvjetaju svi vidovi umjetnosti. Kazalište je vrlo popularni oblik provođenja slobodnog vremena u njemu, a najpopularniji je operni div Teatro Colón. Jako se hvale nastupi plesača tanga te ulična umjetnost u četvrti San Telmo. Osim toga, kultura u Buenos Airesu je jeftina za njene konzumente.

5. Atena, Grčka

Atena je jedan od temelja globalne kulture, pa je i danas tamošnja umjetnička i kulturna scena hvaljena. Na listi se glavni grad Grčke našao zahvaljujući živoj i anarhičnoj 'podzemnoj' sceni, skoro podjednako kao zbog arheološke baštine. U odgovorima se ističe da je u atenskoj kulturi najbolje uživati na otvorenom, tj. na ljetnim festivalima. Ipak, kao najvažnije lokacije ističu se Akropola i spektakularni Muzej Akropole podno slavnog brda.

6. Edinburgh, Škotska

Jedan od očekivanijih gradova na ovakvoj listi svakako je Edinburgh, čije se ulice svakog kolovoza pretvaraju u veliku pozornicu najvećeg umjetničkog festivala na svijetu, slavnog Fringea, na koji dolaze tisuće izvođača okupirajući svaku ulicu, pub, kazalište i svaki drugi prostor koji može ugostiti bilo kakvu pozornicu. Tu je i 'ozbiljni' kazališni festival, ali i sjajni muzeji poput Nacionalnog muzeja i Nacionalnih galerija Škotske.

7. Beč, Austrija

Još jedan očekivani grad, mjesto na kojem je kultura 'kod kuće'. U anketi se ističu opera i Donauinselfest, najveći (i besplatni!) glazbeni festival na svijetu. Jasno, tu su i veliki i značajni izložbeni prostori, a svi ispitanici su kao vrhunce istaknuli Albertinu i Albertinu Modern.

8. Madrid, Španjolska

Slavni muzej Prado glavni je adut glavnog grada Španjolske, s veličanstvenom zbirkom španjolske i europske umjetnosti. Uz Thyssen i Muzej kraljice Marije, Prado čini madridski zlatni umjetnički trokut. Tu je i Teatro Real, jedna od najuglednijih opernih scena u Europi.

9. Firenca, Italija

Premda manja od većine izlistanih gradova, Firenca je oduvijek bila jedan od 'teškaša' u svjetskoj kulturi i umjetnosti. Počnimo od renesansnog blaga u galeriji Uffizi, pa preko blistave arhitekture, poput Brunelleschijeve katedrale, do nedavno otkrivenih i renoviranih tajnih soba u kapeli Medicijevih, s ranije nikad viđenim Michelangelovim crtežima. A povrh svega, tu su izložbe te uživanje u šetnji renesansnom metropolom.

10. Melbourne, Australija

I u ovom australskom gradu kultura je važan segment, od ulične umjetnosti do muzeja na Fed Squareu. Melbourne je poznat kao vrlo ugodno mjesto za život, zbog čega privlači veliku zajednicu kreativaca i umjetnika, pa tamošnji stanovnici u anketi hvale živost, raznolikosti i osjećaj pripadnosti kao njegove glavne adute, uz festivale i najposjećeniji australski muzej NGV.

U drugoj polovici liste, od 11. do 20. mjesta, našli su se Pariz, Montreal, Marakeš, São Paulo, New York, Tokio, Abu Dabi, Mumbai, Amsterdam i Seul.