PA VI BIRAJTE

Tri voćna kolača od kojih rastu zazubice

07.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Breskve, maline, nektarine, borovnice... sezonskog voća trenutno je tolik izbor da bi bila prava šteta kada ih ne bismo koristili za slatke delicije i kolače. Na vama je samo da odlučite koji ćete sočni kolač prvo isprobati

Ovaj osvježavajući lagani kolač od jogurta s voćem idealan je jer se uopće ne mora peći. Naravno, možete kombinirati bilo koje bobičasto voće.



Brzinski voćni kolač s jogurtom



Sastojci:

jedan do dva limuna

650 g borovnica

90 g šećera

60 ml vode

400 g grčkog jogurta

pakiranje piškota

Priprema:

U tavi pomiješajte 30 grama šećera, oko 200 grama borovnica te oko 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok borovnice ne omekšaju. U smjesu dodajte još oko 200 grama borovnica i stavite sa strane. Pripremite sirup od iscijeđenog limuna i naribane korice, 30 grama šećera i 50 ml vode. U posebnoj posudi promiješajte nemasni jogurt, preostali šećer, malo soka od limuna i naribane korice. Zatim složite red piškota, namažite ih sokom od limuna pa na to stavite smjesu borovnica i na njih ravnomjerno smjesu jogurta. Najbolje bi bilo da se kolač hladi preko noći, ali može stajati u hladnjaku i nekoliko sati.

Sočni kolač s breskvama još je jedan osvježavajući kolač, idealan u ljetnim mjesecima kada imamo toliko voća na izbor.



Ljetni kolač s breskvama

Sastojci:

125 grama maslaca

čaša i pol šećera

2 velika jaja

1 šalica kiselog vrhnja

1 žličica ekstrakta od vanilije

2 čaše namjenskog brašna

1 žličica sode bikarbone

1 žličica praška za pecivo

pola žličice soli

1 žličica mljevenog cimeta

3 velike breskve, narezane i oguljene

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih. U zdjeli istucite čašu šećera s maslacem pa dodajte jaja, vaniliju i vrhnje. U zasebnoj pomiješajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i brašno. Suhe sastojke sada polako dodajte smjesi s maslacem.

Ostatak šećera pomiješajte s cimetom. U kalup za pečenje posložite pola smjese pa stavite narezane breskve i posipajte polovicom šećera i cimeta. Dodajte ostatak smjese od maslaca i opet posipajte ostatkom šećera i cimeta. Pecite od 45 do 55 minuta.

Voće je zdravo i slatko, a ako mu dodate lisnato tijesto koje možete kupiti u svakoj trgovini, začas imate ukusne galette. Recept predlažu blogeri sa stranice gimme some oven

Galette sa svježim voćem

Sastojci:

gotovo lisnato tijesto

2 žlice šećera i još malo za posipanje po kolaču

1 žlica škrobnog brašna

1 veliko jaje

2 do 3 komada svježeg voća narezanog na komadiće

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih. Lisnato tijesto razvaljajte i podijelite u više manjih komada. U zdjeli pomiješajte narezano voće, šećer i brašno. Ocijedite višak soka, ako ga ima puno, jer će ga se još stvoriti tijekom pečenja. Voće stavite na sredinu tijesta, a rubove presavijte dok ne dobijete okrugli oblik. Zatim istucite jaje i premažite rubove tijesta te malo posipajte šećerom. Pecite od 12 do 15 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi.