BOLJE PRESKOČITE

Tri razloga zašto ne biste trebali jesti pomfrit

12.11.2013 u 07:16

Bionic
Reading

Možda to ne želite ni čuti, ali vaš omiljeni pomfrit zapravo je iznimno nezdrav i može uzrokovati čitav niz ozbiljnih zdravstvenih poteškoća

Da, pomfrit je vrlo ukusna grickalica, jeftina, laka za pripremiti i svi je vole. No ipak biste je trebali jesti što rjeđe. Zašto? Evo zdravstvenih razloga.

1.Nezdrave masti
Pomfrit je zapravo krumpir, a kao povrće, krumpir sam po sebi ne sadržava štetne masti. No pomfrit sadržava. Budući da se najčešće peče u dubokoj masnoći – ulju, margarinu ili maslacu – pomfrit kupi u sebe te nezdrave masnoće koje su odgovorne za čitav niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Dakle, ako želite dug život i dobro zdravlje, bilo bi dobro da se odreknete pomfrita.

2.Nema nutritivne vrijednosti
Bijeli krumpir od kojega se najčešće pravi pomfrit, sadrži najmanje nutritivno vrijednih tvari od svih vrsta krumpira. Usto, obiluje ugljikohidratima za koje je poznato da debljaju, a debljina stvara mnoge zdravstvene probleme. U kombinaciji s prženjem i visokim temperaturama, nestaje i ono malo zdravih sastojaka koje sadržava krumpir.

3.Opasne tvari
Istraživanja su pokazala kako hrana koja se prži u ulju, a bogata je ugljikohidratima, obiluje akrilamidom. Riječ je o otrovu koji je vrlo štetan za čovjeka, a pronađen je i u pomfritu kakvog nam služe u restoranima brze hrane. Ta je supstanca odgovorna za mnoge bolesti, uključujući i one poput karcinoma.