ŠTO SE OČEKUJE

Tri karakterne osobine iznimno važne kod zaposlenja

02.04.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Koliko su karakterne osobine važne kada je u pitanju posao? Uz određene stručna znanja i ključne kompetencije, iznimno su važne i neke karakteristike osobnosti, koje gotovo svi menadžeri očekuju od svojih zaposlenika

Motivacija za radom i uspjehom, kreativnost i otvorenost karakterne su osobine koje su najpoželjnije kod novih zaposlenika, smatraju menadžeri. Imati stručna znanja i vještine, važno je prilikom zaposlenja, no imati pravu osobnost, nekad je čak i presudno.

U digitalnoj kompaniji Hyper Island's provedeno je istraživanje na 500 biznis lidera na polju komunikacija i tehnologije, a čak 78 posto izjavilo je kako im je 'osobnost', najvažnija kvaliteta koju razmatraju prilikom zaposlenja.

Najcjenjenije su kvalitete visoka motiviranost za uspjeh, otvorenost i kreativnost.


Nakon otvorene i znatiželjne osobnosti, menadžerima je najvažnija usklađenost osobnih vrijednosti i stavova zaposlenika s vrijednostima i stavovima organizacije. Čak je 53 posto ispitanika te karakterne crte ocijenilo kao najpoželjnije. Ostale vještine na trećem su mjestu po važnosti sa samo 39 posto glasova.

Osobnost je jako važna, no stručna znanja i vještine, odnosno ključne kompetencije su ipak ono što vas čini sposobnim za posao. 'Kreativne tehnologije, UX/UI dizajn, programiranje i analitika, među najtraženijima su', stoji u studiji.

Čak 20 posto menadžera koji su sudjelovali u istraživanju reklo je kako je najveći izazov u komunikacijskoj i industriji tehnologije, pronaći, razviti i zadržati prave talente.

'Razvoj tehnologije ide tako brzo i nema naznaka da će se usporiti, stoga vještine tako brzo zastarijevaju i potrebne su nove', rekla je CEO u Hyper Islandu Johanna Frelin dodajući da sposobnost pojedinca da se nosi sa situacijama, bude djelotvoran i učinkovit član tvrtke, čine poželjnim za poslodavca.

Specifične kompetencije sada su manje važne s obzirom na stvarne izazove i sposobnost adaptacije na ubrzane promjene. 'Znatiželjna osoba koja je spremna učiti i usvajati nova brzo promijenjena znanja i vještine ona je koja će opstati', kaže Frelin.