MODNI ULOVI

Trend koji je osvojio svijet: Ovaj uzorak apsolutni je hit sezone

15.06.2018 u 06:39

Bionic
Reading

Moda je prepuna iznenađenja i zato ju toliko i volimo. Ono što smo nekad davno pospremili u ormar ili čak bacili u nevjerici da smo ikada to mogli nositi odjednom je doživjelo veliki modni povratak i ponovno nas nekako osvojilo. Isto se prije otprilike godinu dana dogodilo s gingham uzorkom koji je osvojio modnu scenu, a ovog je ljeta ponovno najpoželjniji trend sezone i o njemu svi bruje

Pretpostavlja se kako je ime dobio od malajske riječi genggang, što znači 'otvoren, odvojen', dok druga teorija kaže kako je prva tkanina s gingham uzorkom vjerojatno napravljena u Guingampu, gradu u francuskoj regiji Bretanji, po kojoj je i dobila ime.

Neki izvori navode da je naziv u engleski jezik došao iz nizozemskog jezika, a ono što je sa sigurnošću poznato to je da je tkanina uvezena u Europu u 17. stoljeću s prugastim uzorkom, no s vremenom su prugice zamijenjene prepoznatljivim kvadratićima.

Od sredine 18. stoljeća tkanina se bojala u kvadratiće, najčešće plavo-bijele, a Francuzi gingham zovu još i vichy, po gradu Vichyju. 60-ih godina ovaj su uzorak nosili članovi supkulturog pokreta mods koji se pojavio u Londonu, a potom proširio na ostale europske zemlje, uključujući Hrvatsku.

Dugo vremena je gingham bio zaboravljen na modnoj sceni, sve dok se unazad nekoliko sezona nije vratio u prve redove. Šuška se kako će i ovog ljeta biti najpopularniji uzorak sezone, što dokazuju i trgovine prepune ovog efektnog printa.

Sjećate li se preslatke Dorothy iz filma 'Čarobnjak iz Oza'? Upravo njezin stajling posudile bi brojne trendseterice diljem svijeta, one koje je gingham uzorak osvojio na prvu. Neodoljivi kvadratići u trenu podižu stajling, pa čak i kada je riječ o torbi ili cipelama s ovim printom.

Ukoliko još uvijek niste pronašli chic haljinu ili bluzu s popularnim kvadratićima, vrijeme je da to promijenite, i to što prije. Zavirite u galeriju i otkrijte najljepše komade s gingham uzorkom koji će oživjeti vaš ljetni ormar.

  • +108
Gingham je apsolutni 'must have' sezone Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije