KORISNO, ALI NE I OBAVEZNO

Trebam li mikročipirati svoju mačku?

14.10.2014 u 09:23

Bionic
Reading

Mnogi su vlasnici mačaka u dvojbi trebaju li mikročipirati svoju mačku ili ne. Po zakonu nisu obavezni to učiniti, za razliku od vlasnika pasa, no odluku bi svatko trebao donijeti za sebe, uzevši u obzir nekoliko parametara i rizičnih faktora

Kako piše Mačkarica, mikročipiranje mačaka nije obavezno i većina vlasnika se ni ne odlučuje na taj potez, osobito ako drže mačku u stanu i ako ona nema pristup svemu izvan njega. Ipak, već je i pristup balkonu, prozoru ili slučajno odškrinutim vratima dovoljan rizik da mačka ipak pronađe način i potaknuta znatiželjom ili nekim potencijalnim plijenom krene u istraživanje.

'Čip osigurava nedvojbenu prepoznatljivost životinje i povezivanje s podacima o vlasniku. U slučaju da mačka odluta, izgubi se, a nalaznik je dovede u veterinarsku ambulantu, moći ćemo prepoznati čija je te je vratiti. To je velika prednost čipiranja’, rekao je dr. vet. med. Nenad Kršul.

Osim toga, planirate li sa svojom mačkom na put izvan zemlje, onda ćete je obavezno morati mikročipirati jer bez toga nećete moći prijeći granicu.

Prema informacijama kojima raspolažu Prijatelji životinja, samo dva posto mačaka koje se izgubljene zateknu u prihvatilištima bude i vraćeno svojim vlasnicima. Mikročip je minijaturni uređaj koji se bez opasnosti može usaditi u tijelo životinje, osiguravajući trajnu i nedvosmislenu metodu identifikacije zahvaljujući jedinstvenom petnaestoznamenkastom kodu. Čip je smješten u sićušnoj staklenoj cjevčici čiji je kemijski sastav neškodljiv za živo tkivo. Prosječan vijek trajanja mu je 25 godina, a cijena stotinjak kuna.

Ako vas muče dvojbe o tome, možda je najbolje posavjetovati se s veterinarom, ali ako mačka može na bilo koji način izaći iz vašeg doma, Mačkarica savjetuje mikročipiranje.