Keramičarstvo

Tražite novi hobi? Evo nekoliko informacija o lončarstvu za početnike

19.03.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Keramičarstvo ne mora biti teška ili skupa aktivnost za početnike i ne zahtijeva mnogo specijaliziranih alata. Jedini problem bi moglo predstavljati pečenje, ali pronalazak prijateljskog keramičara ili keramičarskog centra koji bi rado ispekao vaše lonce u svojoj peći pomoći će vam da krenete dok ne odlučite je li to hobi u koji želite ulagati

Napredovanje u lončarstvu znači da ćete trebati pristup lončarskom kolu pa predlažemo da prvo isprobate ovaj hobi na tečaju ili radionici prije kupnje kotača, jer oprema može biti vrlo skupa. Za sve one koji bi se okušali u ovom zanatu - za ručni rad sve što trebate za početak je:

Glina za keramiku

Glina je u biti vrsta prirodnog tla koje sadrži razne vrste minerala gline i koje se dobiva ispod zemlje. Keramička glina spada u tri glavne kategorije: zemljano posuđe, kameno posuđe i porculan (tehnički postoji pet vrsta jer postoji i glina u obliku kuglica i vatrostalna glina, ali to su zapravo prahovi koji se kombiniraju s drugim glinama).

Glavne razlike između vrsta gline su mineralni sastavi i temperature pečenja, od kojih svaka daje različitu čvrstoću i fleksibilnost gline, kao i konačnu boju. Za postizanje različitih rezultata koriste se različite gline, pri čemu su neke vrste bolje prilagođene određenim glazurama ili metodama pečenja od drugih.

U pravilu, početnici u lončarstvu će htjeti započeti s glinom za posuđe jer je s njom lakše raditi prije pečenja te jer zahtijeva niže temperature, ali kao takva proizvodi porozniju i lomljiviju konačnu glinu. Na suprotnom kraju spektra, porculanska glina može biti zahtjevna za rad pa nije najbolja vrsta keramike za početnike, ali daje nevjerojatno jaku konačnu glinu koja je bijela s gotovo prozirnim svojstvima.

Većina vrsta gline danas je lako dostupna, uključujući i preko velikih online trgovaca kao što je Amazon, ali glinu možete naručiti od specijaliziranih dobavljača keramike.

Koji su osnovni alati za lončarstvo

Naravno, možete kupiti veliki izbor specijaliziranih keramičkih alata, ali većina alata koji su vam potrebni lako se može pronaći u vašem domu:

  • Alati za modeliranje – Žlica, nož ili neki drugi predmet mogu se koristiti za modeliranje gline
  • Žica za rezanje gline – Alternativno, možete koristiti jaku nit zavezanu za gumb na svakom kraju da je koristite kao žicu za rezanje gline
  • Lončarski alat koji se koristi za glačanje glinenih površina – stara plastična kreditna kartica ili članska iskaznica također će poslužiti
  • Vilica za teksturu gline
  • Drvena žlica
  • Oklagija za razvaljavanje gline
  • Spužva

Ukoliko tražite novi hobi, a lončarstvo vam je odavno zapelo za oko, preporučujemo da se okušate u pravljenju raznih keramičkih posuda - toliko je zabavno i ispunjujuće da su mnogi zadržali ovaj hobi, a neki su od njega i napravili pravi posao!

Ako ipak zaključite da ovaj hobi nije za vas - u Pepco katalogu pronađite prekrasno proljetno posuđe po akcijskoj cijeni do kraja ožujka.