ŠTO JE IN, A ŠTO OUT

Tražite jesensku jaknu? Ovih pet modela obožavat ćete narednih mjeseci, a evo koje je najbolje pospremiti na dno ormara

01.09.2021 u 06:45

Bionic
Reading

Jesen samo što nije tu, a mnogi se već pomalo vesele tom razdoblju u kojem mogu posegnuti za neodoljivim komadima za hladnije dane, poput udobnih gležnjača, trendi traperica, toplih hudica, sakoa...

Iako je za mnoge najdraže razdoblje godine ljeto, u kojem smo pošteđeni silnih razmišljanja o modnim kombinacijama i možemo biti cool odjeveni uz samo nekoliko komada poput lepršave haljine i natikača, jesen zahtijeva drugačiju odjeću i daleko više truda oko osmišljavanja modnih kombinacija.

Bez sumnje je najvažniji odjevni komad bez kojeg ne možemo tijekom hladnijih mjeseci jakna, a ukoliko ovih dana radite reda u svojem ormaru i niste baš sigurni hoće li vam odgovarati ono što ste našli, možda je vrijeme da počnete razmišljati o tome da se počastite.

DOMINACIJA SKANDINAVKI

Kako ove jeseni modno zablistati? Dame iz hladnijih krajeva imaju pregršt ideja

Pogledaj galeriju

Kao i uvijek, ponuda u trgovinama je više nego bogata pa nije lako odlučiti se u moru predivnih jakni koje bismo rado sve pokupovali kad bismo mogli.

Bez obzira na aktualne trendove, dobro razmislite o tome hoće li vam odabrana jakna odgovarati i s obzirom na stas, stil koji nosite, ali i prigode.

Modni su trendovi itekako nepredvidljivi pa smo istražili kojih će pet modela jesenskih jakni biti in, a koji out u mjesecima pred nama.

1. In su college jakne, a out bomberice

Tzv. college jakne, prepoznatljivog ležernog stila, ponovno su u modi - zahvaljujući oživljavanju preppy chica. Bilo da su u boji ili klasične crno-bijele, jakne u tipičnom američkom sportskom stilu su hit ove jeseni. Na veliku žalost mnogih, bomberice padaju u zaborav.

2. In su sakoi, a out pelerine

Nijedan drugi komad ne može se tako lako stilizirati i izgledati ležerno ili elegantno. Osim popularnih zemljanih tonova, ove sezone sakoi su dostupni u upečatljivijim bojama, izrađeni od (umjetne) kože, u klasičnom stilu ili oversized. I savjet: moraju dosezati barem do bokova.

3. In su tzv. bakine prošivene jakne, a out puferice

I dok smo se prošle jeseni uglavnom usredotočili na bunde i jakne, prošiveni kaputi i jakne preuzimaju modnu dominaciju u ovoj godini. Tzv. bakine prošivene jakne (granny coats) specifičnog izgleda bit će must have u mjesecima pred nama, a njihova je prednost to što su savršeni prijelazni komadi za jesen. Također izgledaju daleko elegantnije od pufer jakni. Još jedna prednost: bez obzira nosite li suknje, haljine, traperice ili hlače - prošivene jakne iznimno su zahvalne jer pristaju uz gotovo sve.

4. In su kožne, a out teddy jakne

Bez obzira jesu li načinjene od mat ili sjajne kože, ove jeseni sve će biti u znaku kožnih jakni. Posebno će na cijeni biti dulji modeli ravnog kroja u crnoj boji u stilu 'Matrixa' ili pak smeđoj boji, ali čak i jakne u stilu bajkera pronalaze svoj put nazad u našu garderobu. Teddy jakne, koje smo tako rado nosili, sad treba spremiti na dno ormara, kažu modni znalci.

5. In su baloneri, a out parke s kapuljačom

Baloner je savršena tranzicijska jakna jer je otporna na vjetar i kišu, a sjajno izgleda bez obzira sparite li ga s jeansom, udobnom hudicom, haljinom od pletiva... Nećete pogriješiti ni ako se odlučite za klasične varijante u bež, tamnoplavoj ili sivomaslinastoj, ali i u nekim vedrijim tonovima ili uzorcima. S druge strane, mnogima drage parke s kapuljačom neće toliko popularne ove jeseni.