PODIŽE SVAKI PROSTOR

Topla i efektna: Ova posve neočekivana nijansa novi je hit u uređenju interijera

01.04.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Specifična nijansa koja se nalazi negdje između ružičaste i ljubičaste možda nije prvi izbor boje za uređenje doma, no njezina popularnost je u porastu

Trendovi u uređenju interijera odlaze i dolaze, ali klasični tonovi, poput sive, bijele ili bež, uvijek su među vodećim bojama.

Postoji nekoliko jakih razloga za to, a to je da gore spomenuti tonovi odgovaraju gotovo svim drugim bojama te da se mogu uklopiti u svako stambeno ili poslovno okruženje.

IZGLEDA NESTVARNO

Ovo je kuća o kakvoj se sanja, a tek kad vidite pogled... Čak i garaža oduševljava

Pogledaj galeriju

No u posljednje vrijeme sve je traženija boja koja uvijek prolazi ispod radara - mauve. Riječ je o divnom tonu između ljubičaste i ružičaste.

Pomalo nepravedno zapostavljena nijansa, možda i zbog toga što je uvijek bila povezivana s romantičnim, ženstvenim ili tinejdžerskim stilom, sad je sve traženija.

Mauve ove godine prolazi kroz rebrendiranje u toplu i efektnu neutralnu boju koja funkcionira u svakoj sobi. U Vogueovom godišnjem izvješću o trendovima interijera nekoliko je dizajnera navelo upravo ovu romantičnu prirodnu nijansu kao it boju za nadolazeću godinu.

'To je bogata boja, tradicionalna i moderna, jer uvijek izgleda nevjerojatno svježe. Smatram da odgovara gotovo svemu', rekla je dizajnerica interijera Heidi Caillier za Vogue, koristeći upravo tu nijansu prilikom uređenja interijera u spavaćoj sobi.

Dizajnerica Kathryn M. Ireland također je oduševljeno prihvatila ljubičaste detalje za uređenje interijera.

'To je boja koja se zanemaruje i ne koristi', kaže ona.

Isti je ton primijenio Jake Arnold, osnivač The Experta, za kućnu knjižnicu na Beverly Hillsu.

'Ova je boja učinila manji prostor ugodnim. Naglasili smo zidove uz pomoć efektnog stolića za kavu i kauča s prepoznatljivom tkaninom liberty of London, koja je uključivala komplementarne izblijedjele ljubičaste akcente', objasnio je.

Osim toga, Arnold je ovu boju primijenio u nedavnoj kolekciji tepiha s brendom Lulu & Georgia.

Kako to da je ljubičasta odjednom toliko in? Stručnjaci za to ističu nekoliko razloga. Zahvaljujući tome što odmah asociraju na smirenost i toplinu, zemljani tonovi (osobito smeđi) doživjeli su velik skok tijekom pandemije.

No mnogi nisu baš oduševljeni te ih smatraju monotonima, zbog čega je savršen trenutak da u prvi plan dođe - mauve. Ova nijansa pak pruža najbolje od oba svijeta. Dusty podtonovi evociraju mir u zemljanim tonovima, ali još uvijek ima dovoljno pigmenta da interijeri zasjaje posebnim šarmom.

'Mnogi žele dodati što više boje svojim prostorima, a ljubičasta djeluje pomalo neočekivano, ali pristupačno. To je prigušena verzija ljubičastoružičaste koja donosi toplinu i istovremeno je vrlo neutralna. Za mene je to fantastična nijansa jer i u malim dozama uljepšava svaku prostoriju', kaže Kathryn M. Ireland.