NERASKIDIVA VEZA

Tko kaže da seks ne može biti dobar početak veze?

06.07.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Novom studijom znanstvenici su otkrili kako su isti dijelovi mozga, zaduženi za kontrolu osjećaja ljubavi, odgovorni i za kontrolu seksualne želje što upućuje na zaključak da se seksualna želje zapravo može pretvoriti u ljubav

'Ljubav i seks se očito preklapaju, no ipak se razlikuju. Naime, moguće je osjećati požudu bez osjećaja ljubavi,' kaže Jim Pfaus profesor psihologije na Sveučilištu Concordia u Montrealu koji se više od desetljeća bavio izučavanjem ljubavi i libida, piše msnbc.

No prema riječima znanstvenika, seks i čista požuda jednako tako može biti dobar početak jedne veze. Naime, otočni režanj (insula) u mozgu te striatum, siva tvar u mozgu imaju važnu ulogu kod ljubavi i seksa. Insula je smještena duboko u moždanoj kori te utječe na emocije dok se striatum nalazi u prednjem dijelu mozga te se aktivira u stanju seksualne uzbuđenosti ili pak prilikom osjećaja ljubavi.

Kako bi točno locirali mjesto seksualne želje i ljubavi u mozgu, znanstvenici su pregledali 20 prijašnjih studija koje su koristile fMRI tehnologiju. Prvo su tragali za dijelovima mozga koji se aktiviraju u trenutku zaljubljivanja te su ih nakon toga uspoređivali s dijelovima mozga koji se aktiviraju prilikom seksualnog uzbuđenja.

Ono što su otkrili bilo je iznenađujuće – ljubav i seks na jednak način aktiviraju striatum te je uočen kontinuitet od seksualne želje do ljubavi, no svaki taj osjećaj aktivira drugi dio striatuma.

Seksualna želja aktivira dio striatuma koji je povezan s osjećajem nagrađivanja, a ljubav pak aktivira dio striatuma koji se povezuje s ovisnošću. 'Ljubav djeluje baš poput droge. Svatko tko je prekinuo vezu s partnerom u kojega je još zaljubljen osjećao se kao na odvikavanju', kaže profesor Jim Pfaus.

No znanstvenici su uočili i preklapanje ljubavi i seksualne želje u insuli. Područja preklapanja ukazuju na to da seksualna želja u brojnim slučajevima prelazi u ljubav. 'Čak i ljubav na prvi pogled postoji, a kada se zaljubite na prvi pogled, što želimo učiniti? Želimo je konzumirati', kaže profesor Pfaus.