nema djece

Tko će naslijediti carstvo Giorgia Armanija? Jedan dokument sve je otkrio

20.11.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Reuters je došao u posjed dokumenta kojim je 89-godišnji Giorgio Armani 2016. godine u detalje razriješio pitanje nasljednika

Giorgio Armani oduvijek je u rukama čvrsto držao konce tvrtke koju je osnovao, a briga talijanskog modnog kralja prema detaljima proteže se i na jasna pravila o tome kako bi kompanija trebala biti vođena nakon njegove smrti.

Armani, koji ima 89 godina, i dalje je izvršni direktor i praktički jedini dioničar poslovanja koje je osnovao sa svojim pokojnim partnerom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koje je prošle godine ostvarilo promet od 2,35 milijardi eura.

Budući da nema djece kojoj bi prenio vlasništvo, spekulira se o dugoročnoj budućnosti Armanijevog carstva i o tome hoće li, u industriji kojom dominiraju luksuzni konglomerati, moći zadržati neovisnost koju toliko cijeni.

No, do sada neotkriveni dokument iz 2016., koji čuva javni bilježnik u Milanu, a pregledao ga je Reuters, utvrđuje buduće upravljačke principe za one koji naslijede vlasništvo nad brendom, dok drugi dokument detaljno opisuje pitanja poput zaštite radnih mjesta u tvrtki.

Prvi dokument objašnjava kako bi njegovi nasljednici trebali pristupiti potencijalnoj javnoj prodaji dionica, koja bi smjela uslijediti tek pet godina nakon njegove smrti.

Što se tiče samog Armanijevog stila, dokument nasljednike obvezuje na 'traganje za bitnim, modernim, elegantnim i nenametljivim stilom s pažnjom prema detaljima i prepoznatljivošću'.

Dokument je, navodi se, rezultat izvanrednog sastanka koji je Armani sazvao 2016. kako bi usvojio nove statutarne dokumente za grupaciju koji bi stupili na snagu nakon njegove smrti.

Tko će naslijediti Giorgija Armanija?

Očekuje se da će među Armanijevim nasljednicima biti njegova sestra, tri druga člana obitelji koji rade u kompaniji, potom dugogodišnji suradnik Pantaleo Dell’Orco i dobrotvorna zaklada.

Naime, Armani ima mlađu sestru, Rosannu, dvije sestrične, Silvanu i Robertu, te nećaka, Andreu Camerana. Dugogodišnji suradnik Dell’Orco se također smatra dijelom obitelji te su svi trenutno članovi uprave.

Statutarni dokumenti dijele kapital tvrtke u šest kategorija s različitim pravima glasa i ovlastima, a u rujnu su izmijenjeni kako bi se stvorile i neke kategorije čiji članovi neće imati pravo glasa.

Iako je dokument pouzdan, informacije koje se u njemu nalaze nasljednici su odbili komentirati pa ostaje nejasno kako će dionice biti raspoređene.

Ipak, stručnjaci tvrde da je dovoljno toga napisano da bi prijelaz na novu generaciju trebao proteći bez problema.Čini se kako se Armani pobrinuo za baš sve jer u oporuci je, navodno, detaljno propisan postupak kojim će nasljednici birati buduće dizajnere za ženske i muške kolekcije, kao i obaveza očuvanja radnih mjesta preko 9 tisuća zaposlenika.