LEŽERNO I JEDNOSTAVNO

Teško se odlučiti što je ljepše - haljina ili espadrile: Kraljica Letizia ima tako dobar ljetni stajling, a kćerke nimalo ne zaostaju za njom

06.08.2021 u 12:58

Bionic
Reading

Španjolska kraljica Letizia uvijek je besprijekorno odjevena, smisao za modu od nje su očito naslijedile i kćeri, princeze Leonor i Sofia. Sve tri članice kraljevske obitelji obožavaju udobne espadrile, sandale za sva vremena

Bivša novinarka jedna je od najbolje odjevenih članica kraljevske obitelji, a njezin sofisticirani, elegantni stil neiscrpna je inspiracija za mnoge žena. Kraljica Letizia vješto kombinira dizajnerske komade s onima iz uglavnom španjolskih lanaca ulične mode poput Zare, Manga, Uterqüea, Massima Duttija… No, ono s čim nikad ne griješi je odabir cipela, obožava štikle s visokom potpeticom dok u ležernijim prigodama nosi omiljenu ljetnu obuću - espadrile.

Za posjet parku prirode Serra de Tramuntana na Mallorci lijepa kraljica odabrala je odličan stajling, asimetričnu plavu haljinu od prozračnog lana na preklop koju potpisuje španjolski dizajner Adolfo Dominguez i ravne espadrile španjolskog brenda Sabellar u neutralnoj bež nijansi. Jednostavan, no jako chic stajling dobitna je ljetna kombinacija zahvaljujući prozračnim, prirodnim materijalima, a haljina laskavog kroja osvaja jednim detaljem - asimetričnim rubom.

  • +10
Kraljica Letizia Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica je ovaj put espadrile na punu petu zamijenila udobnijim, ravnim modelom, koji se također veže oko gležnja. Ova svestrana platnena obuća s potplatom od užeta, savršena je za ljetne vrućine jer je udobna i prozračna. Znaju to i kraljičine nasljednice princeze 15-godišnja Leonor i 14-godišnja Sofia koje su poput mame odabrale - espadrile, ali one brenda Macarena Shoes i to s punom petom srednje visine.

Iako ih najčešće poistovjećujemo s francuskim chicom, espadrile će zauvijek biti vezane uz Baskiju i Kataloniju. Stoljećima su stanovnici Španjolske i južne Francuske ponosno nosili jednostavne cipele od platna s jutenim potplatom. U pisanu povijest espadrile su ušle 1322. u jednom katalonskom tekstu gdje su nazvane 'espardenyas', a veliku popularnost među Španjolcima stekle su tijekom Španjolskog građanskog rata, kad su ih nosili i španjolski vojnici. Ova, u početku skromna obuća, danas je omiljeni odabir žena, a obožavaju ih Kate Middleton, španjolska kraljica Letizia i Brigitte Macron.

Iako je mnogima još uvijek neobično vidjeti radničku obuću koja se prodaje po paprenoj cijeni, u njihovoj domovini na Pirinejskom poluotoku još uvijek je uobičajeno viđati ljude u ležernim espadrila od 5 eura - što je stil koji svakako vrijedi podržati jer su nonšalantne, praktične i ekološki prihvatljivije od japanki, kožnih sandala ili tenisica.