Black’n’Easy

Teško se budite, a na posao konstantno dolazite pospani? Imamo 5 savjeta za maksimalno razbuđivanje

17.05.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Tko rano rani dvije sreće grabi. Za sve ostale tu je Black’n’Easy prava turska kava. Spremna u minuti garantirano budi i najveće spavalice među nama

Rano buđenje mnogima od nas predstavlja problem, posebice ako smo noć prije legli prekasno. Međutim, nekima od nas jutarnje razbuđivanje predstavlja nemoguću misiju, a situacija u kojoj jedva ustanemo ujutro iz kreveta ponavlja se iz dana u dan. Zasigurno ste se pitali zašto je tome tako i zašto se neki od nas lakše, a neki znatno teže razbuđuju?

Stručnjaci objašnjavaju da do takvih situacija može doći iz više razloga, a jedan od njih je dugotrajni stres i iscrpljenost, kao i nepravilan raspored spavanja a nedovoljno razvijene zdrave životne navike itekako mogu utjecati na naše opće raspoloženje i konstantnu jutarnju pospanost.

Osim navedenog, znanost nudi i konkretan odgovor na pitanje zašto su neki od nas ranoranioci, a neki velike spavalice. Sva živa bića na ovom planetu imaju cirkadijalni ritam, a riječ je unutrašnjem satu koji nas održava budnim tijekom dana i čini nas pospanim tijekom noći.

Cirkadijalni ritam nije isti kod svih ljudi i svaka osoba drugačije reagira na potrebu za snom. Primjerice, biološki ritam spavanja ranoranioca usklađen je sa solarnim 24-satnim ciklusom izlaska i zalaska sunca. Ovi jutarnji tipovi nemaju problema s buđenjem, a u trenutku kada budilica zazvoni odmorni su i spremni za novi dan.

Nasuprot njih nalaze se večernji tipovi, osobe koje često ostaju budne dugo u noć, a ujutro se jako teško razbuđuju. Poznati kao kreativni tipovi ili noćne ptice, predstavnici ove skupine vole intelektualne aktivnosti poput pisanja i učenja, obavljati po noći jer su tada najproduktivniji i u konačnici bolje obavljaju posao.

Kako je ovaj svijet prilagođeniji jutarnjim tipovima i njihovom ritmu buđenja, potrebno je pronaći metode koje će nekima od nas olakšati ranojutarnje ustajanje i omogućiti bolju koncentraciju u jutarnjim satima. U nastavku donosimo pet savjeta uz pomoć kojih ćete se zauvijek riješiti neslavne titule uredske spavalice.

1. Prakticirajte zahvalnost i prisutnost 

Umjesto da negodujete što se morate rano probuditi, učinite jutra vašim omiljenim dijelom dana i pronađite nešto u čemu istinski uživate kako biste se osjećali sretno i zahvalno što ste se rano probudili. Zahvalnost i sreća dobri su saveznici u užurbanoj svakodnevici i mogu nam osigurati dobar ostatak dana. Poslušajte svoju omiljenu pjesmu, izađite na balkon i udahnite svježi jutarnji zrak, nazovite prijatelja ili voljenog člana obitelji, poslušajte motivacijski podcast ili meditirajte. Ove nam aktivnosti doista mogu pomoći u tome da nam jutarnja buđenja više ne budu toliko mrska.

2. Vježbajte!

Jutarnja tjelovježba uvijek je dobar izbor. To ne mora biti naporan sportski trening, već i lagane vježbe istezanja poput jutarnje joge za bolnu kralježnicu ili jednostavne šetnje po kvartu mogu pomoći tijelu da se lagano razbudi i ubrza protok energije. Ako i dalje mislite da niste sportski tip i da jutarnja tjelovježba nikako nije za vas, samo se sjetite da vježbanje podiže razinu endorfina i serotonina u tijelu - a ima li boljeg početka dana od dobre doze prirodne sreće?

3. Istuširajte se hladnom vodom.

Mnogobrojne su blagodati tuširanja hladnom vodom. Hladna voda ubrzava naš metabolizam, razbuđuje sva naša osjetila, jača imunitet i djeluje preventivno protiv prehlada. Istraživanja govore kako hladan tuš umanjuje razinu stresa i budi organizam za čas. Ako vas hvata nelagoda pri pomisli da topli krevet zamijenite hladnim tušem u 6 ujutro, samo se prisjetite koje sve dugoročne koristi ova metoda razbuđivanja nosi sa sobom.

4. Ne odgađajte budilicu.

Ima li štogod slađe od odgađanja alarma za buđenje kako bi odspavali još samo desetak minuta? Koliko god tih dodatnih par minuta sna zvuči primamljivo, stručnjaci upozoravaju kako je veća vjerojatnost da ćete se nakon pritiska gumba na alarmu, vratiti u dublje stanje sna iz kojeg će te se još teže razbuditi. Osim što riskirate jutarnju mrzovolju ovime će vaš osjećaj pospanosti biti još intenzivniji.

5. Black’n’Easy prava turska kava.

Jedna od najčešćih metoda razbuđivanja svakako je navika ispijanja prve jutarnje kave. Zahvaljujući kofeinu koji se nalazi u kavi, konzumacijom ovog napitka osjećamo se budnije i energičnije, a pospanost brzo nestaje. Ova metoda razbuđivanja osobito je draga večernjim tipovima kojima je ujutro potrebno najviše kofeina kako bi se brzo razbudili i započeli dan. Kako zbog svoje ljubavi prema spavanju ovi tipovi uvijek nekamo kasne i često nemaju vremena za pripremu klasične turske kave, Barcaffe Black’n’Easy odlično je rješenje za njihove probleme. Zbog jednostavne pripreme i izvrsnog okusa Black’n’Easy savršen je izbor za prvu jutarnju kavu kako kod kuće tako i na radnom mjestu. Osim toga Black’n’Easy misli na sve kavoljupce i dostupan je u tri varijante: Black’n’Easy Milk savršen izbor za one koji piju kavu s mlijekom, Black’n’Easy Sugar za sladokusce koji piju 'slađu' i Black’n’Easy Strong s duplom dozom kave koja garantirano budi i najveće spavalice među nama.