INTERVJU:

Tarja Turunen: 'Nisam bila buntovna tinejdžerica'

17.09.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon spektakularnog nastupa finskog symphonic power metal benda Nightwisha u travnju ove godine, Hrvatsku će 6. listopada posjetiti i bivša pjevačica tog benda Tarja Turunen u sklopu turneje Final Storm kojom predstavlja aktualni samostalni album 'My Winter Storm'

Koncert karizmatične Finkinje koju je čak i finska predsjednica i imenjakinja Tarja Halonen nazvala 'glasom Finske', bio je više nego dobar povod za ugodan razgovor o njezinim planovima, solo karijeri, odrastanju i glazbi općenito.

Tarja, čiji vjerni fanovi još uvijek nisu prežalili njezin nagli odlazak 2005. iz Nightwisha, što je još uvijek predmetom brojnih rasprava na forumima, uspješno se otisnula u solo vode, a izlazak nasljednika prvijenca 'My Winter Storm' najavljuje za sljedeću godinu.

Tarja - I Walk Alone
Vaš prvi album imao je velik uspjeh? Jeste li to očekivali?

To mi je bilo novo iskustvo, jer sam prvi put radila samostalno. Naravno, taj veliki uspjeh me zbilja jako veseli i to mi je ogroman kompliment kao umjetnici. Radila sam s novim suradnicima, novom diskografskom kućom što je bio veliki test mogu li sama raditi takve projekte. Sve to me čini ponosnom, jer sam puno toga novog naučila, a ja sam osoba otvorena za nove izazove. Zadovoljna sam svime što sam napravila, a imala sam sreću da sam imala sjajan tim – vrhunske glazbenike s kojima radim. Osim toga, na turneji smo svugdje naišli na sjajan prijem i održali nezaboravne koncerte, što je za umjetnika koji tek počinje solo karijeru najveća potvrda uspjeha. Veselim se koncertu u vašoj zemlji gdje gostujem prvi put.

Na albumu 'My Winter Storm' uvrstili ste obradu pjesme 'Poison' Alicea Coopera. Zašto baš ta pjesma?

Bilo je jako puno dobrih pjesama koje sam željela obraditi i teško mi je bilo odlučiti se za jednu od njih. 'Poison' mi se oduvijek sviđala, a podsjeća me i na moje tinejdžerske dane. Htjela sam je obraditi na svoj način, ali, naravno, zadržati i originalnu Cooperovu ideju vodilju.

Koji su bili vaši najdraži bendovi u tinejdžerskim danima i kakvi ste bili kao tinejdžerica?

Pa, moram reći da sam uvijek bila dobra cura, nisam se puno svađala s roditeljima (smijeh). Štoviše, imala sam dosta prijateljski odnos s njima. Iako sam i ja nekad mislila da sam vladarica svijeta. Naravno, u to vrijeme sam slušala jako puno rock glazbe, posebno hard rock, Bon Jovija, Whitesnake, Guns N' Roses, Metallicu, ali i Whitney Houston. Nisam se isključivo ograničavala na jedan žanr, slušala sam zbilja različitu glazbu. U to sam vrijeme bila u nekom hippie stilu. Furala sam šalove, velike naočale, duge suknje, puno boja... Često sam sama šivala i prekrajala pa je jednom prilikom i zastor 'nastradao'. Kad sam imala 15 godina, prvi put sam obojila kosu u crno i  otad sam vjerna toj boji - inače je moja kosa prirodno svijetlosmeđa.

Tko je zaslužan za Tarjin imidž?

Nikad nisam imala stilista ili nešto, čak i kad sam bila u Nightwishu, uvijek su sve to bile moje ideje. Sudjelovala sam i u dizajniranju omota albuma, jer želim proširiti svoje kreativne potencijale. To mi je vrlo bitno, jer glazba i imidž moraju ići jedno s drugim, tako se izražavam kao osoba, to je dio mene. Volim biti uključena u različite vidove umjetnosti. Želim da moj izgled ide ukorak s glazbom koju stvaram.
Većina haljina u kojima nastupam izrađena je prema mojim idejama.


Trenutačno živite između Argentine i Finske. Je li velika razlika u mentalitetu i načinu života?

Razlike između Argentine i Finske su velike, ali neke stvari su iste, poput melankolije koja je prisutna u obje zemlje. Ljudi u Argentini puno su otvoreniji i tamo nikad ne znate kako će vam dan ispasti, a u Finskoj je sve kao po nekom unaprijed utvrđenom planu. Argentina je divna zemlja i volim živjeti tamo, a životu u Finskoj ponekad nedostaje uzbuđenja. Već sam deset godina u Argentini, otkud je moj suprug Marcelo Cabuli i osjećam je kao svoju domovinu. Zapravo sam osoba koja ima dvije domovine.

Što volite slušati u slobodno vrijeme?

Uživam u različitim žanrovima, klasičnoj glazbi, rocku, metalu, filmskoj glazbi, pop rock, otvorena sam za sve, ali nikako hip hop ili r'n'b. To mi se ne sviđa. Ovisi i o mom raspoloženju koju ću glazbu slušati taj dan. Ako mi nedostaje energije, onda ću slušati rock ili metal, nešto što će mi pomoći da izdržim, a s druge strane kad se opuštam slušam nešto laganije, na primjer filmsku glazbu.

Zbog svoje istaknute pozicije, pjevači benda obično su najzanimljiviji obožavateljima. Jeste ikad takvo što i sami iskusili, poput muških groupieja?

(Smijeh). Nije bilo izravnih 'napada' ili sličnih pokušaja, ali čula sam neke priče iza leđa kolega iz benda. No moram reći da mi se nitko nije direktno obratio s nekom nemoralnom ponudom. Fanovi su nas pratili na nastupima ili turnejama, no nikad nisu bili napasni niti su nešto pokušavali. Obožavatelji su uvijek bili sjajni, zbilja nemam negativnih iskustava.

Što mislite o novom Nightwishu?

Vjerojatno sam zadnja osoba koja bi trebala odgovoriti na to pitanje! Naravno, volim glazbu Nightwisha, jer sam bila dio tog benda. I ponosna sam na taj dio mog života. Iskreno im želim sve najbolje u budućnosti.

Kako gledate na druge bendove sa ženskim frontmenicama, poput Lacuna Coil, Evanescence ili Within Temptation, spomenimo neke?

Imam albume tih bendova i čak samo dobra prijateljica s nekima od njih. Mislim da je zbilja super stvar da je sada toliko cura u tom, moramo ipak to tako reći, muškom žanru. U vrijeme kad smo mi počinjali, nije bilo toliko djevojaka u tim žešćim, nazovimo to tako, žanrovima niti na metal festivalima, ali danas je iskočilo jako puno dobrih bendova. To je sjajno, drago mi je zbog toga.

Izvodite li pjesme Nightwisha na koncertima?

Uglavnom nekoliko, nastupi se više temelje na mojim novim pjesmama.

Kako su vas primili na ljetnim glazbenim festivalima? Volite li nastupati na takvim događanjima?

Da, bilo je izvrsno, doista su nas svugdje lijepo primili iako moja glazba nije tipičan metal i drukčija je atmosfera, no publika se super zabavljala i feedback je bio sjajan. Nastupali smo između ostalog u Ukrajini, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Češkoj i moram reći da je svugdje bilo sjajno.

Kakvi su planovi za budućnost?

Nekoliko novih pjesama već je spremno pa namjeravam nakon svih obveza ući u studio u veljači sljedeće godine. Preostaje mi odraditi još dio turneje Final Storm, a kasnije dolaze na red klasični koncerti. Novi album mogao bi biti gotov prema sadašnjim planovima najvjerojatnije na jesen 2010. godine.

Vaša poruka za hrvatske fanove
...

Zbilja se veselim koncertu u Zagrebu. Prvi put sam u Hrvatskoj i željela bih posjetiti vašu obalu, jer sam vidjela slike koje su impresivne. Znam da imam puno fanova u Hrvatskoj i hvala im na dosadašnjoj podršci.