ISTRIA GOURMET FESTIVAL

Svečanost okusa i mirisa Istre

29.06.2012 u 09:06

Bionic
Reading

ATP turnir u Umagu jedan je od najvažnijih sportskih, ali ne samo sportskih događaja u Hrvatskoj. Uz vrhunske tenisače, Umag će od 5. do 15. srpnja ugostiti i slavne glazbenike, ali i neke od najboljih hrvatskih i inozemnih kuhara, vinara i maslinara

Enogastronomski dio 23. ATP Vegeta Croatia Open Umag nosi naziv Istria Gourmet Festival. U tom je nazivu sažeta i temeljna ideja manifestacije: svečanost uživanja u dobroj hrani i piću po kojima je Istra nadaleko poznata.

Kako kaže Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora turnira, Istria Gourmet Festival organiziran je kako bi se tisućama gostiju ATP turnira omogućilo da osim u tenisu uživaju i u najboljim vinima i delicijama istarske kuhinje. 'Naša je želja da svim posjetiteljima turnir ostane u sjećanju i po gurmanskim užicima', ističe Arlen Brozić.

Istarska gastronomija već dugo gradi svoj ugled temeljen na autentičnosti i iznimnoj kvaliteti, kaže Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije. 'Visok status Istre kao gurmanske destinacije rezultat je vizije, predanog rada te suradnje privatnog i javnog sektora. Značajan doprinos tom statusu donosi i umaški ATP turnir, koji je nedvojbeno najznačajniji sportski, ali i kulturološki događaj u Istri', dodaje Ivošević.

U jedanaest dana turnira Istria Gourmet Festival prezentirat će se na tri lokacije - Naša kužina, Istria Gourmet Restaurant i Vinistra - no ove godine su u festivalski program uvedene i novosti. Pod imenom Skrivene čari malvazije i terana, Istria Gourmet Festival predstavlja jednosatna kušanja vina autohtonih istarskih sorti, namijenjena ljubiteljima, bili oni amateri, bili znalci.

Našu kužinu čine restorani koji se ubrajaju među najbolje u regionalnom klasteru Umag-Buje-Brtonigla-Novigrad: konobe Nono i Buščina te restoran San Rocco. Oni će gostima Umaga svakodnevno pripremati posebni ATP menu, ali i istarske specijalitete.

Istria Gourmet Festival
Svaki od tri restorana po nečemu je specifičan - Nono je tradicionalna istarska konoba koja nudi probrane istarske riblje i mesne delicije, Buščina je bez premca kada je riječ o tradicionalnoj rustikalnoj istarskoj kuhinji, dok je San Rocco smješten u istoimenom hotelu koji je četiri godine zaredom proglašen najboljim boutique hotelom u Hrvatskoj. Partneri Naše kužine najznačajniji su istarski proizvođači vina: Degrassi, Kozlović, CUJ – vina Kraljević, Coronica, Clai i Verlada. Partneri maslinari su ugledni Ipša, Agrofin i OPG Buršić.

Lokacija Istria Gourmet Restaurant sadrži program tematskih večera, vođenih vinskih degustacija i show cookinga s ciljem okupljanja najboljih istarskih restorana i poznatih internacionalnih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Ideja je spojiti najbolje domaće i strane chefove i njihove kreacije te posjetiteljima na najbolji način predstaviti bogatstvo okusa i mirisa Istre.

Ove godine u Istria Gourmet Restaurantu gostuju talijanski restoran La Peca, nositelj dvije Michelinove zvjezdice, te ponajbolji slovenski riblji restoran Pikol. Boje istarske gastronomije branit će restorani Puli Pineta, Pergola, Damir i Ornella, Čok i Batelina, kao i Agencija za ruralni razvoj Istre.

Za glazbenu kulisu pobrinut će se Ante Gelo band, sastavljen od vrhunskih hrvatskih jazz glazbenika. Tu je i posebni program predavanja znanstvenika o hrani. Donatella Verbanac govorit će o znanosti u kuhinji, a Miroslav Radman o strategiji preživljenja.

Za promociju vinske kulture zadužena je Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, pod stručnom palicom poznatog hrvatskog somelliera Sandija Parisa. Vinistru će ove godine predstaviti 29 lokalnih vinara s 29 odabranih vina da bi prikazali kompleksnost i raznolikost vina koja nastaju na terroiru najvećeg hrvatskog poluotoka.

Novost ovogodišnjeg Istria Gourmet Festivala su vođene vinske degustacije pod nazivom Skrivene čari malvazije i terana, zajednički projekt Vinistre i Hrvatskog sommelier kluba. Svaki dan od ponedjeljka 9. srpnja do nedjelje 15. srpnja bit će posvećen jednoj nosećoj vinskoj temi vezanoj uz malvaziju i teran, uz poseban naglasak na vina Bujštine. Sommelieri će prezentirati različite aspekte dviju najznačajnijih istarskih autohtonih sorti te začuđujuće široku paletu vina koja iz njih nastaju.

Istria Gourmet Festival i prošle je godine ostavio dubokoga traga na hrvatskoj i regionalnoj enogastronomskoj sceni. Ovogodišnji, još bogatiji program, zasigurno će dodatno promovirati Umag kao središte ne samo vrhunskog tenisa i glazbe, nego i najboljeg što Istra može ponuditi na tanjuru i u čaši.