MODERNE OBITELJI

Sve veći broj očeva ostaje kod kuće i brine se o djeci

  • Autor: tportal.hr/Vlm
  • Zadnja izmjena 26.10.2011 13:13
  • Objavljeno 26.10.2011 u 11:10
muškarac otac obitelj djeca

muškarac otac obitelj djeca

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Obiteljske norme se polako mijenjaju. Više nije isključivo majka odgovorna za odgoj i skrb o djeci te sve veći broj očeva ostaje kod kuće brinući se za obitelj

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da jedan od sedam očeva ostaje kod kuće da bi se brinuo o djeci, javlja DailyMail

Dok su prije isključivo žene bile odgovorne za odgoj i skrb o obitelji, situacija se znatno promijenila u posljednjih deset godina. Razlog ostanka očeva kod kuće je to što majka ima veća primanja.

Očevi su otkrili da se njih 43 posto osjeća sretnima zbog prilike da ostanu kod kuće i odgajaju svoju djecu, dok njih 46 posto kaže da su donijeli tu odluku da bi glavni hranitelj obitelji nastavio raditi.

No postoji i negativna strana u toj priči. Naime, muškarci su kazali da se zbog ostanka kod kuće osjećaju manje muškarci, dok je njih osam posto reklo da je lakše raditi nego čuvati djecu. Također, osam posto ispitanih bi voljelo da zarađuje više i da se vrati na posao.

I dok su žene sada u mogućnosti zarađivati za obitelj, trećina majki se osjeća krivima zbog odlaska na posao. Nadalje, jedna od pet žena žali se da zapravo radi dva posla, jer se nakon radnog dana brine o kućanskim poslovima, a jedna od deset kaže da preraspodjela kućanskih poslova uzrokuje bračne svađe.

Samo 15 posto majki reklo je da su sretne zbog mogućnosti da odu na posao dok im se suprug brine za djecu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi