ZABAVA ISPRED TV-A

Svako dugo dijete nije dovoljno fizički aktivno

27.04.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Djeca sve manje vremena provode u igri na otvorenom, a sve više koriste televiziju i videoigrice kao način zabave. Roditeljima je to, čini se, puno zgodnije, tvrde istraživači američke studije koju je proveo YMCA na 1.600 roditelja

Naime, djeca u dobi od pet do deset godina provedu manje od četiri dana tijekom cijelog tjedna u igri na otvorenom. Umjesto igre s djecom i fizičke aktivnosti, roditelji su prikladnu zamjenu našli u televizoru i kompjutoru, jer im je tako, kažu, zgodnije.
Još jedan od izgovora jest nedostatak novca za dodatne fizičke aktivnosti. No doktor Matt Longjohn, koji je provodio istraživanje kaže da umjesto organiziranih aktivnosti roditelji djecu trebaju povesti u šetnju. Ne trebaju si zadati vrijeme i misliti da moraju biti sat vremena vani, dovoljno je i nekoliko minuta da bi se pozitivno utjecalo na zdravlje.

Istraživanje je također otkrilo kako tehnologija ometa djecu i odvlači ih od uobičajenih dječjih igara. Čak 52 posto roditelja priznalo je da s djecom provodi vrijeme uz videoigrice.

Doktor Longjohn upozorava kako roditelji moraju naći načina da ograniče sjedilački način zabave poput gledanja televizije. Djeci treba stvoriti uvjete i priliku za fizičku aktivnost.