VITKOST NA TANJURU

Super namirnice koje ubrzavaju gubitak kilograma

15.03.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Kada su vitka linija i višak kilograma u pitanju, ljeto samo što nije počelo, ali umjesto da se mučite s nezdravim dijetama, probajte u dnevni meni uvrstiti neke od ovih namirnica koje će vam pomoći da budete zadovoljniji svojim izgledom

New York Times izdao je hit knjigu 'Zero Belly Diet' u kojoj se, između ostalog, nalazi sedam namirnica zbog kojih ćemo se lakše riješiti tih dosadnih nekoliko kilograma, a rezultati bi se mogli vidjeti već nakon šest tjedana, posebno ako postanete fizički aktivniji te izbacite toliko nam drage slatkiše i ostalu nezdravu hranu.

Grejp

Studija sa sveučilištu Berkeley potvrdila je kako grejp pomaže kod mršavljenja. Kod hrane koja ima visok udio masnoće, čaša soka od grejpa prije jela može smanjiti mogućnost debljanja za petinu. Takozvana grejp-dijeta, u kojoj oni koji pokušavaju izgubiti na težini trebaju popiti čašu soka uz svaki obrok, poznata je od 1930., ali je postala popularna 70-ih godina prošlog stoljeća. Znanstvenici od tada rade razne studije i testiraju učinke ovog voća na miševima, da vide potiče li grejp brži rad metabolizma. Tako su u ovoj studiji miševi koji su pili sok od grejpa prije masne i kalorijske hrane imali 18 posto manju težinu od skupine koja nije konzumirala grejp.

Da je odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma, tvrdi još jedna od mnogobrojnih studija objavljena u Journal of Medicinal Food. Pokazala je da su ispitanici smršavjeli gotovo dva kilograma više od ostalih ako su tri puta dnevno, prije svakog obroka, pojeli pola grejpa. Takav način prehrane trajao je 12 tjedana.

Pistacio

Nutricionistički centar američkog sveučilišta UCLA radilo je istraživanje s dvije grupe ispitanika. U 12 tjedana sudionici su jeli gotovo identičnu niskokaloričnu hranu, ali je prva grupa imala jedan međuobrok od pereca s 220 kalorija, a druga je jela pistacio u vrijednosti 240 kalorija. Nakon četiri tjedna već se vidjelo da druga grupa ima pomake na bolje, a grupa koja je grickala perece nije gubila na težini.

Ulje avokada

Sveučilište Penn State radilo je istraživanje s uljem avokada i njegovim utjecajem na problem s kilogramima. U usporedbi s drugom skupinom koja je konzumirala mješavinu ulja od lana i suncokreta, ispitanici koji su koristili ulje od avokada izgubili su gotovo 2 posto masnoća oko trbuha u mjesec dana.

Mahunarke

Jedna španjolska studija pokazala je kako su mahunarke poput leće odlični saveznici u borbi protiv kilograma. U četiri tjedna s kalorijski ograničenim dnevnim menijima jedna je skupina konzumirala mahunarke, a druga ih uopće nije imala u prehrani. Pokazalo se kako je skupina s mahunarkama u prehrani smršavjela više, a također im se popravila razina lošeg kolesterola i krvni tlak.

Kalcij i vitamin D

Kombinirate li namirnice u kojima se nalazi kalcij i vitamin D, također biste mogli lakše izgubiti višak kilograma. Studija objavljena u Nutrition Journalu kaže kako su ispitanici koji su, primjerice, pili jogurt, izgubili sva puta više na težini u 12 tjedana za razliku od skupine koja nije konzumirala namirnice s kalcijem i vitaminom D.

Zeleni čaj

Zbog toga što je snažan antioksidant, zeleni čaj od velike je pomoći kod vježbanja. Ispitanici koji su pili pet šalica zelenog čaja dnevno i vježbali 25 minuta, smršavjeli su više od onih koji su samo trenirali.