ubrzajte oporavak

Suhoća, bore, mrlje... Evo kako obnoviti kožu nakon sunčanja u nekoliko koraka

27.08.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Kako biste spriječili pojačane znakove starenja i pomogli koži da se izbori sa suhoćom, tamnim mrljama, ljuštenjem i borama, obogatite je hranjivim sastojcima koji će ubrzati njen oporavak

Tijekom ljeta veliku pozornost pridajemo zaštiti kože od sunca obilnijim nanošenjem SPF krema, no mnogi u skincare rutini zanemaruju važan faktor - korištenje proizvoda za oporavak od izlaganja sunčevim zrakama.

Oštećenje kože od sunca nastaje zbog pretjeranog izlaganja suncu u bilo kojem doba godine, kao i zbog akumuliranog svakodnevnog izlaganja nezaštićene kože.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

'Oštećenja od sunca nisu samo opekline. Riječ je o dugoročnom oštećenju kože, a to može rezultirati onim što stručnjaci nazivaju 'preranim starenjem', ističe dermatolog Sam Bunting.

Iako su teža oštećenja od sunca trajna, postoji nekoliko stvari koje ipak možete napraviti kako biste pomogli koži u oporavku i smanjili simptome kao što su ljuštenja, suhoća, bore ili tamne mrljice.

Proizvodi s retinolom

Prema dermatolozima, retinol je zlatni sastojak u usporavanju znaka starenja. Baziran je na vitaminu A kao jednom od rijetkih sastojaka koji mogu ne samo spriječiti, već i izbrisati bore.

S obzirom na to da uklanja i tamne mrlje, odličan je saveznik u brizi za kožu koja je pretrpjela oštećenja od sunca, kao i zato što vrši prirodni proces pilinga kože, bori se protiv slobodnih radikala iz zraka te pospješuje proizvodnju kolagena.

No, pomalo ironično, čini kožu skloniju oštećenjima od sunca pa bi se trebao koristiti samo noću.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina nalazi se u pilinzima, tonicima i noćnim serumima, a pobjeđuje sve znakove oštećenja od sunca, pomažući mrljama da izblijede, borama da se smanje, a koži da nanovo zablista.

Ipak, s obzirom na to da se radi o moćnom sastojku, pripazite s njenim doziranjem: ne koristite pilinge koji sadrže više od 20% glikolne kiseline, a serume nanosite samo noću.

Serumi s vitaminom C

Vitamin C je jedan od najjačih antioksidansa koji postoje i možete ga pronaći u kvalitetnijim dnevnim kremama i serumima.

Njegova moć je u sposobnosti da izjednačava ten smanjivanjem tamnih mrlja inhibicijom enzima tirozinaze te održava kožu čvrstom poticanjem proizvodnje kolagena.

Kada se koristi s vitaminom E, pojačava zaštitu od sunca, a pojačan ferulinskom kiselinom, antioksidansom koji se bori protiv tri vrste slobodnih radikala, čini dobitan spoj za oporavak oštećene kože.

Proizvodi s niacinamidom

Iako ne uživa slavan status poput retinola i vitamina C, niacinamid (stabilan oblik vitamina B3) snažan je saveznik u borbi protiv starenja i oporavljanju nakon učestalijeg izlaganja suncu.

Studija iz 2006. godine dokazala je da poboljšava elastičnost kože, blijedi tamne mrlje te smanjuje pojavu bora. Uz to, nježniji je od svih prethodno navedenih proizvoda jer garantirano neće iritirati kožu. Ovaj se sastojak obično nalazi unutar seruma, hidratantnih krema pa čak i proizvoda za zaštitu od sunca.

Proizvodi koji hrane kožu

Za kraj, tu su i proizvodi koji momentalno hrane kožu i pomažu joj da zacijeli odmah nakon izlaganja suncu. Od hidratantnih krema preko ulja do maslaca za tijelo, na raspolaganju vam je širok odabir u kojem ćete lako naći proizvod po svojoj mjeri.

Krema za sunčanje

Nijedan od gore navedenih koraka neće vam pomoći ako ne nanosite kremu za sunčanje svaki dan. Upravo UV zrake uzrokuju duboke bore, ružne mrlje od sunca i opuštenu kožu.

UVA zrake, glavni krivac za prerano starenje, prisutne su od izlaska sunca do zalaska. One mogu prodrijeti kroz najtamnije oblake i također se odraziti na snijegu. Ne dopustite im da vas uhvate - nosite kremu za sunčanje 365 dana u godini.