DANKE DEUTSCHLAND

LED svjetlo više neće biti tako umjetno

09.07.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Zahvaljujući novom materijalu, LED žarulje mogu bolje i prirodnije osvijetliti prostor, otkrila je skupina njemačkih znanstvenika. To bi moglo donijeti daleko veću energetsku učinkovitost

Otkako su obične žarulje (na zahtev Europske unije) 2012. godine povučene s tržišta, LED žarulje su postale jedina alternativa. Štedljive su i učinkovitije od onih kojima je potrebno zagrijavanje da bi obasjale prostor. I nisu toksične.

No, mnogi su se potrošači u Europskoj uniji na vlastitoj koži uvjerili kako ne odgovaraju navedenim karakteristikama - svjetlost koju većina LED žarulja proizvodi nije dovoljno učinkovita. Neki ju čak nazivaju jednoličnom i umjetnom.


Znanstvenici kažu kako je problem u tome što LED sijalice mogu proizvesti samo jednu boju, dok je dnevna svjetlost mješavina više njih. Zbog toga i djelujemo neprirodno kada se pogledamo u ogledalo u kupatilu u kojem prostor osvjetljava LED žarulja.

Njemački kemičari tvrde kako su pronašli rješenje koje se ogleda u novom šarenom luminoforu, tvari koja u kombinaciji s plavom LED žaruljom daje prirodniju svjetlost. Zapravo je riječ o istom načelu koji fotografi primjenjuju kada žele specifične nijanse svjetla, korištenjem krep papira ili papira u nekoj boji.

Nova bi žarulja mogla biti energetski učinkovitija za 10 do 14 posto.