BIJELI OTROV

Strašno je što šećer radi tijelu

18.12.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Šećer ne uništava samo zube i uzrokuje pretilost. Prehranom bogatom šećerom riskirate puno više: demenciju, cirozu jetre, srčani ili moždani udar te više vrsta karcinoma. Proučite ova zdravstvena upozorenja prije nego što počne blagdanski festival slatkog

Linceri, londoneri, čokoladni kolačići… ulazimo u pravu sezonu šećera. Jedna je britanska zdravstvena ustanova izračunala da samo na Božić u prosjeku unesemo čak 32 žličice čistog šećera, iako smjernice preporučuju najviše 50 grama ili oko deset žličica šećera dnevno, piše Daily Mail.

No ankete pokazuju da prosječna odrasla osoba jede barem dvije žličice dnevno više od preporučene doze, a mnogo toga dolazi iz šećera skrivenog u prerađenoj hrani. Od šećera ne trunu samo zubi: šećer je, a ne masnoće, kriv za modernu epidemiju pretilosti. Šećer nije samo pun kalorija, nego je štetan budući da mijenja ključne procese i razine hormona u tijelu, a nove studije sugeriraju da šećer stvara ovisnost.

Dakle, što ćete napraviti svom tijelu kad se upustite u blagdanski festival slatkiša?

Energetski poticaj? Ne, bit ćete pospani
Kad jedemo, gušterača proizvodi inzulin da bi šećer iz hrane došao krvotokom u stanice gdje će se pretvarati u energiju. No kada pojedemo nešto jako slatko, oslobađa se velika količina inzulina.

Nakon što osjetimo veliku količinu energije iz šećera, doživjet ćemo nagli pad razine šećera u krvi. Nedavna studija Sveučilišta u Cambridgeu sugerira kako šećer ne pomaže s energijom, nego nas zapravo uspavljuje. Šećer blokira djelovanje oreksina (stanica mozga odgovornih za osjećaj budnosti).

Pospanost nakon obilnog jela može se objasniti i činjenicom da se ugljikohidrati vrlo brzo razgrađuju u šećer u tijelu. Ako ste letargični, bolje je da pojedete kuhano jaje, nego energetski napitak bogat šećerom ili čokoladu.

Može izazvati srčani udar
Kardiolozi kažu da je šećer loša vijest za srce pa čak i kod naizgled zdravih osoba. Istraživanja pokazuju da šećer uzrokuje da jetra proizvodi više mokraćne kiseline, a to dovodi do povišenog krvnog tlaka, vodećeg uzroka smrti u svijetu te povećava rizik od bolesti srca i moždanog udara. Šećer također podiže kolesterol.

To je poseban problem u osoba koje pate od dijabetesa. Tijelo postaje otporno na inzulin ili, u slučaju dijabetesa tipa 1, uopće ne proizvodi inzulin. Bez inzulina šećer ostaje u krvi, što može izazvati ozbiljne posljedice u cijelom tijelu.

Osobe s dijabetesom imaju 48 posto veću vjerojatnost doživjeti srčani udar i 65 posto veću vjerojatnost zatajenja srca. To uzrokuju abnormalne razine kolesterola, a promjene u krvnim žilama vode do sužavanja i oštećenja stijenki. Posebno su osjetljive koronarne krvne žile jer su jako tanke pa sužavanje može dovesti do srčanog udara.

Morat ćete češće u toalet
Jedan od znakova visoke razine šećera u krvi jest češće mokrenje. Naime, ako uzimate više šećera nego što tijelo može podnijeti, to će se odraziti na učestalost mokrenja. Puno šećera također može biti faktor čestih gljivičnih infekcija kod žena.

Može dovesti do demencije
Šećerna kriza povezana sa slatkom hranom i pićem može izazvati glavobolje. Ako konzumirate puno šećera, tijelo vam može pretjerano reagirati i biti okidač za glavobolje i migrene.

Neki dokazi upućuju na to da kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga koji je povezan s demencijom. Dijabetes tipa 2 snažno je povezan s demencijom, vjerojatno zato što kontinuirana visoka razina šećera u krvi oštećuje krvne žile zbog čega je otežan dotok kisika i hranjivih tvari do mozga.

Šećer je jednako opasan za jetru kao i alkohol
Sljedeći put kada poželite još jedan slatkiš, zapamtite što šećer radi jetri. Kalorije koje se ne sagore u tijelu pohranjuju se u jetri u obliku masti, a posljedica može biti stanje koje se zove masna jetra.

Ovo je stanje češće kod muškaraca nego kod žena, često se javlja nakon 50. godine, a većina oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu ili neuredan indeks tjelesne mase.
Ako se ne liječi, razvija se kao i bolest jetre uzrokovane alkoholom. Organ ima sve više ožiljaka, a krajnja je posljedica ciroza. Najčešći uzrok ciroze jetre je alkohol, a nakon toga bolest masne jetre kao posljedica loše prehrane.

Kad se debljamo, tijelo je manje osjetljivo na inzulin. Inzulin pomaže pohraniti šećer u stanicama, ali ako je manje učinkovit, šećer se pohranjuje kao masnoća u jetri.

Trbuh će vam jače kruljiti
Fruktoza, šećer koji se nalazi u voću i voćnim sokovima i sve se više dodaje prerađenoj hrani, također može uzrokovati probavne probleme. Fruktoza se smatra zdravijom opcijom, jer ima manje kalorija i neće uzrokovati debljanje. No to znači da će završiti u crijevima gdje je biti fermentirana bakterijama što će uzrokovati simptome poput vjetrova, kruljenja trbuha i proljeva.

Brojne su studije utvrdile da osobe s visokim razinama šećera u krvi imaju veću vjerojatnost za razvoj raka, uključujući karcinom jetre, gušterače, dojke i debelog crijeva.

Od šećera ćete izgledati starije
Znate da sklonost slatkom može utjecati na težinu, ali jeste li znali da ćete i izgledati starije? Studija Sveučilišta u Leidenu mjerila je razinu šećera u krvi skupini od 600 muškaraca i žena u dobi od 50 do 70 godina, a zatim su njihove fotografije pokazivane nezavisnim procjeniteljima.

Ljudi s visokom razinom glukoze u krvi ocijenjene su starijima. Za svakih 180 grama glukoze po litri krvi, njihova je procijenjena dob porasla za pet mjeseci. Jedna od teorija kaže da kada se šećer razgrađuje u tijelu, usporava proizvodnju kolagena i elastina.