SLATKE DIKTATORICE

Što znači kad vam mačka radi nered po kući?

07.11.2015 u 08:11

Bionic
Reading

Mačke na svom teritoriju ostavljaju vidljive oznake svoje prisutnosti, i to na nekoliko načina. Ono što najviše muči vlasnike ovih divnih bića je grebanje namještaja ili uriniranje po prostoru izvan posude s pijeskom

Kako navodi Mačkarica, pandže se grebanjem oštre, ali osim toga imaju važnu ulogu u ostavljanju znaka koji govori 'ovdje vladam ja'. Mačka će izabrati najuočljiviji komad namještaja i na njemu oštriti pandže baš kako bi pokazala svoju prisutnost i označila teritorij. Iz tog razloga, ako mačku želimo naučiti na grebalicu, ne smijemo grebalicu postaviti u kut sobe već na neko dominantno mjesto. Tijekom vremena možete preseliti grebalicu na neko manje dominantno mjesto, ali u početku je važno da ona dominira prostorom.

Dominantnije mačke, osim urinom, svoj teritorij označavaju i izmetom. Mačka će u svrhu označavanja teritorija vršiti nuždu u susjednom dvorištu ali ne i svom i pri tome ju neće zatrpati. Isti obrazac ponašanja možete primijetiti ako imate više mačaka u kući. Vrlo često ćete primijetiti da jedna mačka ostavlja svoj izmet izloženim. Prilikom svakog pražnjenja crijeva mačka iz svojih analnih vrećica, koje su smještene postrance u stijenci crijeva, istiskuje vodeni sadržaj prepun kemijskih tvari i na taj način ostavlja potpis koji se čita nosom. Iscjedak sadrži čak 12 različitih kemijskih spojeva što govori u prilog tome da mačka na taj način prenosi mnogo podataka.

Urin se smatra otpadnim produktom organizma, no isto tako mačka ga može koristiti u svrhu obilježavanja teritorija štrcnuvši ga ga okomite predmete. Suprotno mišljenju da su samo mužjaci skloni ovom ponašanju, bitno je znati da i ženke to čine i jednako tu istu naviku mogu nastaviti provoditi nakon kastracije/sterilizacije. Urin mužjaka ima jači, kiseliji, odbojniji miris koji je dovoljno intenzivan da i našim relativno neosjetljivim nosovima da znak da je nešto njegov teritorij.

Ostatak savjeta vezanih uz ove probleme s mačkama možete pročitati na Mačkarici