SUMNJIVO PONAŠANJE

Što znači kad mačka vrši nuždu izvan svog zahoda?

31.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Promjene u mačjem ponašanju ne moraju nužno značiti nešto važno, no katkad mogu označavati pojavu određenih bolesti. Ovog puta pozabavili smo se problemom kada mačka obavlja nuždu tik uz posudu s pijeskom

Naši prijatelji s Mačkarice odlučili su pozabaviti se situacijom u kojoj mačka obavlja nuždu izvan svoje posude s pijeskom, najčešće uz nju.

Mačke su po svojoj prirodi izraziti čistunci te vršenje nužde, ako su naviknute na posudu s pijeskom, obavljaju isključivo u njoj. Svaka promjena ponašanja u vidu iznenadnog vršenja nužde tik pored posude ili na nekim drugim mjestima ima za podlogu određeno psihološko ili fizičko stanje.

Pretpostavimo da se mačka inače ponaša normalno, jede, razigrana je…

Mačke će u svrhu obilježavanja teritorija (npr. susjednog vrta) veliku nuždu vršiti na novom teritoriju i pritom ostavljati izmet izloženim. Uz izmet, prilikom defeciranja, iz analnih vrećica mačka ispušta svojevrstan mirisni potpis koji daje na znanje drugim mačkama njezinu prisutnost. Ako se radi o kućnoj mački, a u životni prostor mačke nije doveden novi član obitelji koji bi joj poremetio vladavinu nad teritorijem, možemo eliminirati psihološki moment iz ovoga što se događa.

Jedan od prvih simptoma bolesti lokomotornog sustava kod mačaka je vršenje nužde izvan posude s pijeskom, a što su donedavno nesmetano obavljale. Jednako tako, ako je mački teško ući u posudu, ona će izvršiti nuždu pored posude ili djelomično u posudi, a djelomično izvan nje.

Više detalja o ovom problemu pročitajte na Mačkarici