TOPLA DOBRODOŠLICA

Što vam sve treba za novog mačića?

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 22.09.2015 17:50
  • Objavljeno 22.09.2015 u 17:50
mačka mačić

mačka mačić

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Nabavka mačke znači znatno više od puke zabave i veselja koje donosi (n)ova razigrana prinova u obitelji. Radi se o velikoj odgovornosti prema živom biću, a u nastavku ćemo vam i pokušati olakšati proces privikavanja

Naši prijatelji s Mačkarice navode da je dovesti mačića doma jedna od najljepših stvari na svijetu. Preslatki su, mekani i beskrajno mazni. Potpuno su neodoljivi i kladimo se da će otopiti i najtvrđe srce.

Međutim, mačić znači i odgovornost. Primjerice, pravilna prehrana može biti vrlo važna za zdravu i sretnu mačku koja je još u razvoju. I fizički i psihički razvoj mačića u vašim je rukama, ako izuzmemo biološke predispozicije, naravno.

Zato donosimo deset savjeta koji će vam koristiti ako ste odlučili dovesti doma mačića, a još ste nesigurni oko toga što zapravo učiniti.

1. Odaberite kvalitetnu hranu

Mačićima u razvoju izrazito je bitna kvalitetna prehrana, a sami ne znaju i ne mogu odlučiti što treba. Kvalitetna hrana za mačke bogata je proteinima i taurinom. Taurin je esencijalna aminokiselina koju mačke moraju dobiti zbog zdravlja i dok ljudi mogu sintetizirati taurin iz drugih izvora, mačke za to nemaju enzime. No mogu ga pronaći u hrani životinjskog porijekla kao što su riba, govedina i perad. Uvijek se možete konzultirati s veterinarom oko optimalne prehrane.

2. Hranite mačića više puta dnevno

Hranite mačića barem triput dnevno iz plitkog tanjura. Oni su doista mali i hrana im mora biti dostupna. Dok su u periodu razvoja, slobodno im dajte i poslastice. Primjerice, manje količine hrane bogate proteinima poput kuhanog žumanjka od jajeta, ribe bez kostiju ili jetrice što će im pomoći u razvoju kostiju.

3. Suhu hranu možete ostaviti dostupnom

Osim češćih obroka, mačićima u razvoju neće smetati ako im kroz cijeli dan ostavite dostupnu suhu hranu.

4. Suha ili mokra hrana?

Vlasnici mačkama osiguravaju i oba dnevna obroka – i suhu i mokru hranu te tako naprave uravnoteženu prehranu. U tom slučaju možda je mokra hrana bolja noću, a suha danju (iako, moram priznati, mi radimo upravo suprotno).

5. Voda – uvijek dostupna

Svježa voda kako mačkama tako i mačićima mora biti dostupna cijelog dana. Osim vode mačkama nije potrebna nijedna druga tekućina.

Ostatak savjeta možete pročitati na Mačkarici

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!