MALE KRVOPIJE

Što učiniti kad vam mačka ima buhe?

03.06.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Buhe su nametnici koji piju krv svojih domaćina. Ako vam se mačka neprestano češe, vjerojatno su se na nju naselili spomenuti paraziti

No kako biti siguran ima li i vaša ljubimica buhe?

Mačka koja se neprestano češe vjerojatno ih ima, no nekima od njih ne smeta čak ni velik broj tih nametnika. U prosjeku će im smetati slina buha koja izaziva iritaciju, a nekima će se stvoriti kraste od ugriza.

Moguće je naći i bijela jajašca buha te njihov tamnocrveni izmet u mačjem krevetiću, što često izgleda kao da su na krevetu sol i papar.

Same buhe je nešto teže spaziti jer imaju tanka smeđa tijela, dugačka jedva dva milimetra.

Mačkama su buhe više gnjavaža nego ozbiljan zdravstveni problem, no moguće je da razviju alergiju na slinu buha koja može prouzročiti neugodan dermatitis i infekciju zbog pretjeranog češanja. Kod vrlo malih mačaka buhe mogu izazvati i anemiju.

Buhe postoje u četiri različita oblika - jajašca, ličinke, kukuljice i odrasle buhe - a one koje žive na mački predstavljaju samo pet posto buha koje se možda nalaze u vašem domu. Odrasla buha živi između dva i tri mjeseca, a poliježe jedno jaje na sat već samo dan, dva nakon prvog obroka krvi.


Buhe vole vlagu i toplinu (između 21 i 32 Celzijeva stupnja), otporne su na insekticide dok su u kukuljici te rijetko prelaze na ljude.

Mački možete pomoći nizom proizvoda protiv buha. Najpopularnije su ampule, a najučinkovitije su kao prevencija, no odlično djeluju i kad su buhe već na mački.

Postoje također razni šamponi, posebni češljevi za buhe i prašci, ali važno je posavjetovati se s veterinarom prije korištenja i ne upotrebljavati previše proizvoda odjednom.

Sprejevi su podjednako korisni za ubijanje buha na mački i u prostoru. Što god koristili, preporučljivo je to činiti s gumenim rukavicama i zapamtiti da na mačkama nikad ne smijete koristiti proizvode predviđene za druge životinje.

Najlakša metoda čišćenja doma je deratizacija. Ako niste skloni pozvati deratizatora, većinu proizvoda koji vam trebaju možete naći u bilo kojoj trgovini za ljubimce. Za tretiranje prostora možete upotrijebiti i insekticide, poput spreja Biokill te prašaka Neo-pitroid ili Rug Patrol.

Posteljinu i jastučnice valja oprati na najvišoj temperaturi, a cijeli stan ili kuću treba temeljito usisati. Ako imate vrt, morate ćete se informirati kako i njega osigurati od buha.

Daleko najbolja metoda zaštite od buha je prevencija redovitim primjenjivanjem ampule na vašoj ljubimici.