UČENJE I IGRA

Što sve treba dječja soba za početak škole

27.08.2016 u 08:00

  • +18

Dječja soba

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Početak školskog razdoblja u životu djeteta velika je stvar, baš kao što je bila i prilagodba na vrtić ili prvo odvajanje od roditelja pa je jedan od načina da im ostane u lijepoj uspomeni zajedničko preuređenje dječje sobe

Osnovni kutak za učenje ne treba biti velik i ne treba se bacati u velike troškove, a uz malo mašte možete sve zajedno jako lijepo kombinirati. Svaki roditelj zna da polazak u školu ne znači odricanje od igračaka, ali važno je da to bude jasno i samom djetetu kako se ne bi zabrinulo i stoga nije loše malo s njime porazgovarati o svim promjenama pa i uređenju sobe.

Napravite plan zajedno

Upravo je zbog toga zgodno da mini preuređenje odradite zajedno i dok vi brinete o troškovima, funkcionalnosti i stvarima koje obvezno morate imati, djetetu prepustite da kaže koje boje želi ili samo odabere povoljne sitnice poput držača za olovke, zaštitne folije za plohu radnog stola i slične detalje. Bude li se osjećalo ravnopravno i zadovoljno, radije će provoditi vrijeme u tom novom, ozbiljnom kutku.

Ako možete, razdvojite prostor za igru i radni dio. Stol neka bude bliže prozoru zbog dovoljne količine svjetla, a stolica udobna. Od ostalih komada namještaja, potrebna je komoda s ladicama za knjige, a tu je važno da ne bude ugurana u neki nedostupan kut jer će je dijete otvarati i zatvarati svaki dan. Noćna lampa za klince nižih razreda nije toliko važna jer ne moraju toliko puno raditi kod kuće i stignu sve preko dana.

Štednja prostora

Kod manjih soba uvijek su dobro rješenje kombinirani komadi namještaja, poput povišenog kreveta ispod kojeg se, primjerice, nalazi stol pa sve zajedno štedi prostor. Kako veliki centri trenutno nude svu opremu za školu po povoljnijim cijenama, tako se u trgovinama s namještajem mogu pronaći i komadi koji su nešto sniženi.

Nemojte pri tome zaboraviti da određeni artikli ne moraju nužno spadati u odjel dječjih soba. Obična drvena polica može se kupiti vrlo jeftino pa obojiti u neku boju što može biti jedan zabavan obiteljski projekt. Također, sve veće komade namještaja treba gledati dugoročno jer jedan prvašić za nekoliko godina možda neće htjeti sobu u plavoj boji. Zato se držite jednostavnih linija i ideja kada tražite krevet, stol i ostale skuplje komade, a detaljima obogatite prostor prema željama.

Dobro izmjerite prostor

Nakon istraživanja po internetu i katalozima obvezno izmjerite sobu jer naznačene mjere mogu biti pogrešno napisane i lako je nešto krivo vizualizirati. Uopće nije loše ponijeti metar sa sobom kada idete u kupnju jer prodavaonice su prostrane pa se i veći komadi namještaja naizgled čine manjima. Kada god možete, dobro pogledajte kako se određeni komadi namještaja slažu jer ako radna stolica ima postavljene naslone za ruke više od radne plohe stola, dijete se možda neće moći privući dovoljno da bi pravilno sjedilo.