PRAVA EPIDEMIJA

Što s aknama u odrasloj dobi?

01.03.2012 u 13:33

Bionic
Reading

Sve veći broj žena u 30-ima, 40-ima pa i kasnijoj dobi bori se s problemom akni i prištića

Prešle ste 25. godinu života, ali vas još uvijek muče akne i prištići? Ništa čudno jer kako pokazuje nekoliko istraživanja, sve veći

broj žena s aknama se bori i u 30-ima, 40-ima, pa čak i u kasnijoj dobi. Zašto? Znanstvenici nemaju točan odgovor na to pitanje, ali nagađaju koji bi sve mogli biti uzročnici.

Neke statistike pokazuju da problem akni u odrasloj i zreloj dobi pogađa gotovo 50 posto žena u Europi. Kod nekih žena problem je epizodan i nakon određenog vremena nestaje, a kod drugih žena zadržava se nažalost stalno.

Stručnjaci vjeruju kako je glavni uzročnik akni u odrasloj dobi testosteron, odnosno njegovo povećanje u ženskom organizmu. Zahvaljujući njemu dolazi do promjena u strukturi kože, a kao posljedica javljaju se akne i prištići.

Usto, akne često uzrokuje i moderan način života, a to uključuje izloženost stresu, nezdravu hranu, pretjerano konzumiranje šećera i hormonalnu neravnotežu. Danas dermatolozi sve više uočavaju da je šećer prilično velik problem, stoga ga treba izbjegavati.

Kao što se ne znaju ni jasni uzroci nastanka akni u odrasloj dobi, tako se, nažalost ne zna ni koje je najbolje rješenje za njihov nestanak. Sasvim sigurno problem će ublažiti zdraviji način života – što manje stresa, zdrava prehrana, izbjegavanje alkohola i cigareta te redovita tjelovježba.