ŠETNJA KROZ UMJETNOST

Što ovoga ljeta nude svjetski muzeji?

26.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Od umjetnosti australskih Aboridžina u Vatikanskim muzejima, do divlje ljepote Alexandera McQueena u njujorškom Metu, od Bellinija u Berlinu, do Picassa u Firenzi, od kočija austrijske carice u Schönbrunnu, do Hansa-Petera Feldmanna u Guggenheimu, ovo je tek ovlaš nabrojano bogatstvo koje ljetne posjetitelje očekuje u nekima od čuvenih svjetskih muzeja

'Ako upitate bilo kojeg Bečanina, a i dalje diljem Austrije, tko im je najdraža žena u nacionalnoj povijesti, budite sigurni da će ih devedesetdevet posto spomenuti caricu Elizabetu, suprugu

austrijskog cara Franje Josipa Prvog ili kratko Sisi. Portreti omiljene carske ljepotice nalaze se u svakom kutku austrijske prijestolnice, u Hoffburgu je njezin muzej, a odnedavna se ovoj kroničnoj 'sisimaniji' pridružio i čuveni muzejKunsthistorische, koji je u svom odjeljenju 'Wagenburg', stalnoj postavi kočija u dvorcu Schönbrunn, priredio i posebnu izložbu 'Sisi-Pfad' (Sisin put).

Od 170 izloženih luksuznih konjskih zaprega u Muzeju, većina je pripadala voznom parku carskog dvora, a u siječnju ove godine pokazane su kočije koje je na životnom putu koristila omiljena carica, od one kićene na spektakularnom vjenčanju, do crne posmrtne, koja ju je odvela do mjesta vječnog počinka nakon tragične smrti na Ženevskom jezeru. Tu je i caričina jahaća odjeća, osobne putne sitnice, portreti omiljenih konja i osobno sedlo koje je uvijek koristila 'najbolja jahačica svoga doba'. Izložba je trebala biti privremena, ali interes je bio toliki, da ju je Muzej odlučio pretvoriti u stalnu.

Ako vas, stoga, nanese put u Beč, a zanima vas kompleks Habsburgovaca i kultura K-und-K, dvorac Schönbrunn je mjesto gdje možete steći nove utiske i saznanja. No to je tek mali dio onoga što nekadašnja prijestolnica Austro-Ugarske nudi od muzejskih sadržaja. U gradu koji se neizmjerno trudi biti europska metropola kulture, nikada ne nedostaje atraktivnih izložbi, pa tako ni ovoga ljeta. U muzeju Leopold, dijelu Museum Quartiera, do 25. srpnja traje izložba europskog nakita u stilu jugend, 'Sjaj jedne epohe'. To je izbor iz bogate kolekcije nizozemskog dvorskog juvelira Karela A. Citroena i radova čuvenih pariških zlatara, od Renea Laliquea do Georgesa Fouqueta, majstora Bečkih radionica (Wiener Werkstätte) poput Koloa Mosera, Josefa Hoffmanna i Bertolda Löfflera te belgijskih, njemačkih, nizozemskih i ruskih zlatara.

U muzeju Kunsthistorische je pak do 4. rujna otvorena izložba: 'Dürer - Cranach - Holbein: otkriće čovjeka, njemački portret oko 1500.’, koja na primjerima iz europskih i američkih zbirki trojice čuvenih slikara pokazuje kako se središte umjetničkog interesa na kraju srednjeg vijeka okreće prema osobi. Nakon Beča, izložba od 16. rujna seli u München, u umjetničku galeriju Hypo-zaklade, a u berlinskom, nedavno obnovljenom muzeju Bode (nekada je pripadao Istočnom Berlinu) ovog ljeta se od 1. srpnja također mogu vidjeti portreti iz istog razdoblja, ali ovaj puta talijanskih majstora, od Donatella i Verrocchija, do Botticellija i Bellinija. Riječ je o izložbi 'Renesansna lica: remek-djela talijanske umjetnosti', zajedničkom projektu berlinske Gemäldegalerie i njujorškog muzeja Metropolitan, a istražuje otkrivanje ljudskog lica, odnosno individue u doba renesanse, u Firenci, Veneciji i sjevernoj Italiji. I još jedno, posebno lice: u pariškom Louvreu do druge polovine srpnja još teče izložba 'Rembrandt i lice Krista', koju je muzej organizirao u suradnji s filadelfijskim Muzejom lijepih umjetnosti i detroitskim Institutom za umjetnost.

Krajem godine izložba 'Renesansna lica' seli se u njujorški Met, a kao što se u njujorškom Me-u do 7. kolovoza može vidjeti spektakularna izložba na temu iz svijeta mode 'Alexander McQueen: divlja ljepota' (Tportal je o njoj nedavno izvijestio s lica mjesta), tako i berlinski muzej Bode od 30. lipnja nudi 'Vizije i modu, modne slike 1980-2010'. Riječ je o artističkoj interpretaciji mode u obliku fotografija i ilustracija, pa dok se prvi dio usredotočuje na fotografiju čuvenih majstora poput Helmuta Newtona u posljednja tri desetljeća, drugi dio istražuje vizualnu komunikaciju modne industrije kao što su 'billboard kampanje' Benettona i Missonija, modni časopisi, korporativno oglašavanje, videoklipovi, stranice weba i modni blogovi, sve što se u svijetu mode koristi da bi se na globalnom tržištu doprlo do potrošača.


Kao što smo već pisali, retrospektivna izložba nedavno tragično preminulog britanskog modnog dizajnera Alexandera McQueena u New Yorku je privukla i privlači rekordan broj posjetitelja, a kada smo već kod mode i muzeja, u njujorškom Guggenheimu ljetos također traje izložba njemačkog vizualnog umjetnika Hansa-Petera Feldmanna, dobitnika dvogodišnje nagrade Hugo Boss (100.000 dolara), koju ova modna tvrtka dodjeljuje svake druge godine najzanimljivijem umjetniku bilo kojeg medija, bilo gdje u svijetu i redovito sponzorira izložbu. U ovom je muzeju također u tijeku mala, intimna izložba 'Kandinski u Bauhausu, 1922-1933', koja pokazuje na koji je način prvi apstraktni umjetnik prihvaćao ideje ove umjetničke škole.

A posjetitelji Ermitaža u Petrogradu ovoga srpnja mogu birati između specijalnih izložbi Henryja Moorea, arheološkog blaga Saudijske Arabije 'Putevi Arabije', 'Annie Leibovitz: život fotografa 1990-2005', 'Dijaloga: barokno slikarstvo andaluzijskih muzeja' ili 'Slika i skulptura u Rimu u drugoj polovini osamnaestog stoljeća'. Ermitaž ove godine priprema razmjenu umjetničkih djela s madridskim Pradom, pa Rusi ovoga trenutka ugošćuju izložbu 'Prado u Ermitažu', a Španjolci uskoro otvaraju 'Ermitaž u Pradu' ili, kako ga već nazivaju, 'mini Ermitaž'.

Vječni pariški Louvre ljetos zanimaju suvremeni umjetnici, ugošćuje brojne umjetnike i događaje, među ostalima djela engleskog skulptora Tonyja Craigga, neobjavljene fotografije talijanskog majstora Mimmea Jodicea, intervencije u prostoru izraelskog autora Michala Rovnera i Međunarodnu smotru suvremene umjetnosti (FIAC), a počasni je gost francuski i mauricijski prozni pisac Jean-Marie Gustave Le Clézio.

londonskoj Nacionalnoj galeriji pak teče izložba norveških i švicarskih pejzaža iz kolekcije Asbjørn Lunde, 'Šume, stijene, bujice' i 'Dizajn pobožnosti: talijanski oltari prije 1500.', ali sve se vrti oko 9. rujna, kada Galerija otvara jedinstvenu izložbu 'Leonardo da Vinci: slikar na milanskom dvoru', 'najcjelovitiji prikaz Leonardovih rijetko sačuvanih slika ikada izloženih'. Ta izložba bez presedana, kako je naveliko reklamiraju – 'prva je takve vrste u svijetu i okuplja senzacionalne međunarodne posudbe, nikada do sada viđene u Ujedinjenom Kraljevstvu'. Izložbu zaokružuje kopija Leonardove čuvene 'Posljednje večere' u punoj veličini, posuđene od Kraljevske akademije, sa svim skicama, pokazujući faze nastanka tog remek-djela.

palači Strozzi u Firenzi pak cijelo ljeto teče izložba ''Mladi i gnjevni: Picasso, Miro, Dali', posvećena ranim radovima trojice umjetnika, a u muzeju svih muzeja, onom u Vatikanu, među privremenim izložbama zanimljivi su 'Rituali života: spiritualnost i kultura australskih Aboridžina', inspirirana kanonizacijom australskog jedinog sveca Mary Mackillop 2010. godine.

I tako, od umjetnosti australskih Aboridžina u Vatikanskom muzeju, do divlje ljepote Alexandera McQueena u njujorškom Metu, od vječnog Rembrandta i Da Vincija, do Kandinskog i Picassa, od kočija austrijske carice, do Hans-Petera Feldmanna, ovo je tek ovlaš nabrojano bogatstvo koje ljetne posjetitelje očekuje u nekima od mnogobrojnih muzeja svijeta. Oni koji odluče kupanje zamijeniti muzejom, zajamčena je bogata duhovna nagrada.