PET ČINJENICA

Što još možda ne znate o mačjim zubima?

11.05.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Mačke su prvenstveno krvoločni i okrutni mesožderi, no s obzirom na to da su već stoljećima udomaćene, nikome od nas neće nauditi. Osnovno sredstvo prehranjivanja svih mesoždera su njihovi zubi, a u nastavku teksta donosimo ponešto informacija o onim mačjima

Naši prijatelji s Mačkarice pripremili su popis pet činjenica o mačjim zubima koje možda niste znali, no svakako ih se treba prisjetiti.

Dob mačića moguće je odrediti preko zuba

Jednako kao i većina sisavaca, mace imaju dvije vrste zuba. Mačjih 26 ‘mliječnih’ zuba pojavljuju se između drugog i četvrtog tjedna života, a trajni zubi mačkama izrastu između trećeg i četvrtog mjeseca. Kada završi proces izrastanja zuba, mačka ih ukupno ima 30.

Mačji zubi stvoreni su za jedenje mesa

Sigurno ste primijetili, mačke za razliku od, recimo, krava, konja ili ljudi, nemaju ‘plosnate’ zube, kutnjake, namijenjene drobljenju žitarica i povrća. Njihovi zubi stvoreni su isključivo za trganje sirovog mesa kako s kostiju ulovljenih životinja, tako i na komadiće dovoljno male kako bi ih mogli progutati. Jednako tako, mačka vilicu ne može pomicati lijevo i desno, poput ljudi, nego isključivo gore-dolje.

Prednje zube mačke prvenstveno koriste za timarenje

Mačkama prednji zubi služe isključivo za grickanje, pogotovo za čišćenje od buha i sličnih minijaturnih nametnika, a njima također uklanjaju grumenje prašine, zapetljanje dlake, sitne mrvice koje su pokupili u travi i na sličnim lokacijama, ako izlaze u prirodu.

Ostatak činjenica koje morate znati o mačjim zubima možete pročitati preko ovog linka