BLOG: SEKSUALNA TERAPIJA

Što je seksualna terapija i zašto dolazite k meni

  • Tanja Jurin
    Autor: Tanja Jurin
  • Zadnja izmjena 09.04.2022 22:10
  • Objavljeno 09.04.2022 u 22:10
Seksualna terapeutkinja Tanja Jurin

Seksualna terapeutkinja Tanja Jurin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Činjenica da se bavim seksualnom terapijom među mojim prijateljima, poznanicima i kolegama, redovito izaziva simpatične i raznovrsne, ali značajne reakcije. Neki su u čudu, neki se počnu smijati, nekima je neugodno postaviti neko pitanje, dok drugi budu toliko znatiželjni s mnoštvom pitanja poput Tko se sve javlja u terapiju? S kojim problemima se najčešće javljaju žene, a s kojim muškarci? Što je najčudnije što sam ikada čula? Kako mi je to raditi? Kako to utječe na moj seksualni život? Kako seksualna terapija zapravo izgleda i što se tu radi?

Ovo posljednje pitanje zanima i ljude koji se jave po pomoć pa bi moglo zanimati i sve čitatelje i čitateljice bez obzira treba li im ili ne ova vrsta stručnog razgovora.

Seksualna terapija odnosi se na djelomično strukturirane razgovore koje usmjerava stručnjak, posebno educiran u području ljudske seksualnosti. Obzirom da nam se seksualni život najčešće odvija u partnerstvu, onda je najbolje da već na prvi razgovor dođu oboje iako nije nemoguće unaprijediti svoj seksualni život ili razriješiti neke probleme ako sami dolazite na razgovore (neovisno o tome jeste li u vezi ili ne).

Tijekom života puno ljudi ima neki seksualni problem. Neki ga sami riješe dok kod drugih problem može izazvati značajnu patnju i nezadovoljstvo. Manji broj njih aktivno traži pomoć, a nažalost stručnjaci (liječnici i psiholozi) iz brojnih razloga vrlo rijetko pitaju o seksualnom zdravlju i problemima. Svjesna sam stoga da su oni koji se jave po pomoć morali premostiti značajnu nelagodu da bi o svom seksualnom životu i o onom što ih muči mogli razgovarati s potpunim strancem.

Zadatak seksualnog terapeuta jest da se smanji nelagoda pri razgovoru o seksu

Zadatak seksualnog terapeuta jest da se smanji nelagoda pri razgovoru o seksu

Izvor: Profimedia / Autor: Custom Medical Stock Photo / Alamy / Profimedia

Na početku razgovora želim saznati tko je par ispred mene, koliko godina imaju, u kakvom su odnosu, čime se bave, koliko su obrazovani, imaju li djece, s kime žive, kakvog su zdravlja, uzimaju li neke lijekove, jesu li i koliko religiozni i sl. Potom ih tražim da mi svojim riječima opišu zbog čega dolaze. Ovaj je dio posebno težak jer je to trenutak kada treba govoriti o seksu, koristiti „proste“ riječi, priznati problem i to pred partnerom/icom i preda mnom. Živimo u društvu u kojem nam nitko nije pokazao kako otvoreno razgovarati o seksu niti su nas poticali i ohrabrivali oko toga.

Stoga se nerijetko događa da na terapiji osobe po prvi put čuju o nekim seksualnim ponašanjima i stavovima, nezadovoljstvima, željama, strepnjama ili nadanjima svojih partnera-ica. Volim reći da je to prava stvar i da se tek tada počnu seksualno upoznavati. U to vrlo kratko vrijeme prvog razgovora teško je steći povjerenje u stručnjaka i opustiti se pa je sasvim očekivano čuti rečenice poput, ne znam od kuda početi, neugodno mi je, evo neka moj partner/ica kaže i sl.

Moj je zadatak pomoći da se razina nelagode smanji i to činim na različite načine. Ohrabrujem, normaliziram, hvalim ih zbog toga jer su smogli hrabrosti javiti se po pomoć. Pažljivo slušam i prikupljam informacije o nizu stvari poput Kada se problem javio? Je li (bio) prisutan s drugim partnerima/icama? Javlja li se i u situaciji kada masturbiraju? Na koje načine su pokušavali riješiti problem do sada? Imaju li i druge probleme u seksu osim ovog koji navode? Pitam ih o osjećajima srama, krivnje, ljutnje, slici o tijelu, kakav im je partnerski odnos, kakvi su bili prethodni partnerski odnosi, koliko su pod stresom, koliko su tjeskobni, depresivni; kako to da se baš sad javljaju po pomoć?

  • +9
  • +6

Tanja Jurin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Važno je također razumjeti kako se seksualnost razvijala kroz djetinjstvo, kako je okolina reagirala kada su u pitanju teme seksualnosti i koje su poruke o seksualnosti usvojili kroz odrastanje; jesu li imali neugodnih seksualnih iskustava i kakvih. To su samo neka od osnovnih pitanja koja mi pomažu razumjeti u kakvom se gnijezdu izlegla ova seksualna kombinacija.

Nakon prvog razgovora dogovaramo se oko ciljeva. Želja svih je doživjeti promjenu u svom seksualnom životu kako bi on bio kvalitetniji i kako bi njime bili zadovoljni. Da se to dogodi potreban je trud i vrijeme. Educiram ih o problemu i seksualnim pitanjima, pažljivo analiziramo seksualna iskustva kako bi bolje razumjeli te promijenili neka kriva ili disfunkcionalna vjerovanja i razmišljanja koja ih ometaju i održavaju problem. Dajem i znanstveno provjereno učinkovite zadatke i vježbe koje rade kod kuće bilo sami ili u paru. Cijelo vrijeme služim im kao model kako se otvoreno i jasno komunicira o seksualnosti.

Seksualna terapija uobičajeno se odvija kroz najviše sat vremena, najčešće na tjednoj bazi. Koliko će biti potrebno teško je reći jer ovisi o brojnim čimbenicima, ali ovakav rad ne bi trebao trajati predugo. Stručnjaka nažalost nema puno, ali ih možete naći na stranicama Hrvatskog društva za seksualnu terapiju. Javite im se.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!