PROBLEMI SA SNOM

Što je prava istina: Pomaže li nam magnezij zaspati ili ne?

04.06.2023 u 20:18

Bionic
Reading

Nažalost sve više osoba pati od problema sa snom, a dobro je poznato da je kvalitetan san itekako važan za zdravlje

Svakodnevica ispunjena vječnom jurnjavom, stresom, nezadravim navikama ili nedostatkom tjelesnih aktivnosti u konačnici nepovoljno utječe na kvalitetu sna.

Umirujući čaj, šalica toplog mlijeka ili malo vode za mnoge su neizbježan ritual prije spavanja, a već neko vrijeme, mnogi navode kako im konzumiranje magnezija kao dodatka prehrani pomaže utonuti u san.

Stručnjaci su po tom pitanju podijeljeni jer zasad nema dovoljno pokazatelja koji bi to i potvrdili. Općenito, nema dovoljno dokaza za magnezij, no neki tvrde kako im dosta pomaže.

Zbog čega nam je potreban magnezij?

Magnezij je nutrijent koji je uključen u nekoliko važnih tjelesnih funkcija. Ima ulogu u funkcioniranju mišića i živaca, uključen je u regulaciju krvnog tlaka i šećera u krvi, pa čak i pomaže u izgradnji kostiju i DNK.

Neka istraživanja pak pokazuju da bi kozumacija ovog minerala mogla stvarno pomoći.

Magnezij može pomoći u regulaciji neurotransmitera koji su izravno povezani sa spavanjem. Neurotransmiteri su kemikalije koje prenose poruke između živčanih stanica u vašem mozgu i tijelu, ali treba napomenuti da magnezij igra samo pomoćnu ulogu u njihovoj funkciji. Ako jedete uravnoteženu prehranu, vjerojatno ćete unijeti mnogo magnezija. Široko je dostupan u biljnoj i životinjskoj hrani kao što su mliječni proizvodi, lisnato povrće, orašasti plodovi, mahunarke i cjelovite žitarice. Manjak magnezija je rijedak kod zdravih ljudi.

Ipak, oprez! Možete biti izloženi riziku od nedostatka magnezija ako ste:

  • starije dobi
  • imate dijabetes tipa 2.
  • imate gastrointestinalni poremećaj
  • pretjerujete s količinama alkohola

Može li doista konzumiranje magnezija pomoći prilikom odlaska na počinak? Neke studije su otkrile da suplementi magnezija mogu: olakšati san, poboljšati kvalitetu sna i smanjiti simptome sindroma nemirnih nogu, koji mogu ometati dobar san.

Zvuči super, zar ne? Ali oprez jer studije o poveznosti sna i magnezija bile su vrlo male, a nema puno dokaza. Neki ljudi s niskom razinom magnezija ipak dobro spavaju, a to što ga imate u svom sustavu nije jamstvo da ćete i vi lako i brzo zaspati. Suplementi magnezija općenito su sigurni, ali potencijalno mogu interferirati s nekim lijekovima. Stoga razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego ih konzumirate. Ako planirate isprobati dodatke magnezija za spavanje, potražite magnezijev glicinat (200 miligrama) i magnezijev citrat (200 miligrama). Svakako izbjegavajte magnezijev oksid, koji je omekšivač stolice i vjerojatno mnogo manje pomaže kod nesanice.

Stručnjaci preporučuju uzimanje dodatka oko 30 minuta prije spavanja. I oprez: nemojte uzimati više od preporučene količine jer vam to neće pomoći da bolje spavate, već može samo izazvati želučane tegobe.

Dok magnezij može u nekoj mjeri ipak poboljšati vaš san, taj mineral ne može zamijeniti dobre navike prije spavanja.

Obavezno ograničite unos kofeina, neka u spavaćoj sobi bude zamračeno i ne prevruće i nemojte koristiti pametni telefon ili druge gadgete prije spavanja. Ako ne možete zaspati probajte druge dodatke prehrani, uključujući melatonin, valerijanu i čaj od kamilice.