Zimske delicije

Mislite da su naša? Ovo su jela koja smo 'pokrali' iz Austrije

08.12.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Na hrvatskim planinama možete jesti razne delicije koje su (skoro sve) zapravo došle iz Austrije. Evo o kojim jelima je riječ

Boravak na zraku i dinamičan zimski, skijaški dan, izmorit će svakoga. Zato je vrlo bitno znati dobro nadoknaditi energiju i vratiti izgubljenu snagu, ali i kalorije koje će vas nositi kroz sutrašnji ali i narednih sedam dana odmora. Ako ste u Hrvatskoj, na skijalištima će vam se nuditi nekoliko obvezatnih stvari: grah sa ili bez kobasica, zapečene štrukle sa sirom, knedle žganci, zelje (kiseli kupus) i buncek, pokatkad i kisela repa te niz štrudli s jabukama i drugim voćem. U našoj zemlji ne morate brinuti – jeli vi meso ili bili vegetarijanac, svako jelo ima dvije varijante i za svakoga će se pronaći ponešto. No, znate li da zapravo skoro sva ova jela možete jesti i u Austriji koja je skoro svima matična država? Ne znate? Otkrijmo koja su nam jela dolutala iz Austrije.

Na skijanju u „susjedstvu“ vrlo često ćete naći okruglice s marelicama na koje su stanovnici regije Wachau izuzetno ponosni. U Hrvatskoj iz poznajemo kao slatke knedle i uvjereni smo da su ih prve napravile naše bake. Varamo se, jer u pravom okusu knedlica uživat ćete na skijanju u Austriji. 

Lovačke knedle koje „papamo“ s mesnim umacima nisu ni hrvatske ni češke nego Tirolske knedle. Prema originalnoj recepturi sitne se jedu u goveđoj juhi, a veće knedle u toplom kiselom zelju ili salati. Zvuči zanimljivo? Sigurni smo da, da – i vegetarijancima i onima koji to nisu.

Za Sacher tortu znali ste da nije Hrvatica, iako je uvrštena na redovne menije u Hrvatskoj. Njezini korijeni su, moramo to napomenuti, u Beču. Ali mi imamo pravo uživati u njoj i ovdje, u Zagrebu, Rijeci ili Osijeku. 

Krafnice i pokladice u Austriji se mogu jesti cijele godine, jer tamo su doma! Da, da, baš kako ste pročitali. Punjene na različite načine, k nama su doputovale baš otamo.

Kuhana govedina s povrćem -  iako biste rekli da je baš to smislila vaša baka kad je po prvi put izvadila meso iz juhe i odlučila vam ga ponuditi uz malo hrena, i ovoga puta bili ste u krivu. Ovaj specijalitet poslužen uz pržene krumpire i umak od vlasca putovao je duuugo do Hrvatske. Ali dobro da je stigao jer obožavamo ga u obje države.

Bečki odrezak ne moramo posebno objašnjavati, ali moramo reći da je naš, zagrebački odrezak, samo varijacija na temu i da je svoju inspiraciju pronašao baš tamo – u bratskom odresku iz Beča (ovo je samo jedna od dvije teorije, druga ga povezuje s poznatim cordom bleu odreskom). Za one koji ne znaju, ovaj odrezak uvijek se pripravlja samo od teletine. Svinjetina u originalnoj recepturi ne dolazi u obzir!

Kobasice, pečenje, buncek, štrudle… još su neka od jela koja nismo smislili sami, ali smo ih doradili, usvojili i uživamo u njima. Na što imamo puno pravo. Baš tako su i Austrijanci postupili s nekim uvoznim delikatesama. Pogledajmo što su oni posudili od drugih:

Knedle 

Danas je češka knedla (kuhana u ubrusu) jednako popularna kao i slatka germknedla. Knedle se jedu kao desert ili glavno jelo, a punjene su u pravilu pekmezom od šljiva i posute mješavinom maka i šećera. Češka germknedla danas se razlikuje od austrijske samo po tome što je austrijska veća. Budući je današnja Češka bila žitnica nekadašnje monarhije, nije ni čudo što su slatka jela, na primjer Topfengolatsch (češki kolač od svježeg sira), Powidltascherln (slatko tijesto od krumpira punjeno pekmezom od šljiva), češke buhtle, tjestenina s makom i maslacom ili tipične knedle sa svježim sirom, često bila na jelovniku u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Različite vrste germknedli ove godine možete pronaći na svakom kutku zagrebačkog adventa. Probali smo ih i pronašli najbolje među njima - knedle s punjenjem od badema i jestivim šljokicama. Zanimljive su, uvjerite se i sami. no nisu germknedle jedine koje su se s austrijskih padina preselile na zagrebačke ulice. Pogledajte galeriju s Adventa pa prosudite sami koje sve 'posuđene delicije' jedemo svakoga dana, a da toga nismo ni svjesni. 

Knedle na Adventu Izvor: tportal.hr / Autor: Jakov Novak
  • +29
Ponuda hrane na zagrebačkom adventu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Delikatesna glavna jela

Iz istočne Galicije uvezena je 'otkoštena riba', koja je poslužila kao uzor za šarana u hladetini, popularni specijalitet u današnjim gurmanskim restauracijama. Vjerojatno i takozvani 'Beuschel' (ragu od telećih pluća i srca) ima židovske korijene. U kolokvijalnom govoru 'Beuschel' označava teleća pluća i gornje iznutrice od kojih se priprema to delikatesno glavno jelo, a uglavnom se poslužuje s knedlama kuhanima u ubrusu ili običnim knedlama. Uz što se možete počastiti i kapljicom finih austrijskih vina. 

Bečki specijaliteti

Čak i bečka slastica par excellence, štrudla od jabuke ili od svježeg sira, uvezena je iz druge zemlje. Ovaj izvorno turski kolač stigao je u Beč preko Mađarske. Inače su Turci, osim za kifliće i kavu, zaslužni još za razne začine te kukuruz koji se do 19. stoljeća nazivao 'turskom pšenicom' i prerađivao u 'turske žgance', palentu.

Što sve možete pronaći na skijanju u Austriji, po kojim cijenama i s kakvom uslugom, potražite ovdje.