Kamo s klincima?

Mame i tate, malo biste zaružili na zimovanju. Možete, ali uz pomoć ovih 5 savjeta!

08.12.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Što možete učiniti kad poželite biti sami ili malko 'poludjeti', a da pritom budete sigurni da je vaš potomak sretan, veseo i što je najvažnije, siguran dok vas nema?

Svatko tko ima dijete ne može zamisliti ništa više idilično od odmora s obitelji na bijeloj padini. Zajednička buđenja, doručak s pogledom na proplanke, smijeh, opuštenost, slika su obiteljske sreće u svačijoj glavi. Međutim, kad obitelj krene na 'brdo' pokatkad grupa postane prevelika i prenaporna. Ne, ne brinite se niste ništa manje dobar roditelj ako to priznate na glas. Mama i tata u jednom trenutku tako]er požele ponovno postati dijete i spuštati se niz padinu u 'full gasu', ne brinući pritom što se zbiva s njihovim mališanima; ne dizati kočnicu kako bi ih maleni sustigli u spustu; ili se pak malko odmoriti poslije dinamičnog dana na snijegu. Što možete učiniti kad poželite biti sami ili malko 'poludjeti', a da pritom budete sigurni da je vaš potomak sretan, veseo i što je najvažnije, siguran dok vas nema? Ovo je pet zlatnih savjeta za mirno i veselo zimovanje. 

1. Potražite skijališta prilagođena djeci

Ako izaberete jedno od skijališta u Austriji (800 zimovališta u 71 regiji) uopće nećete pogriješiti jer za razliku od ovih iz okolice, tamo staze i žičare za mališane, pa i posebni jelovnici za djecu, postoje praktički posvuda. I da stvar bude još bolja, na mjestima poput Kinderskiweltu Weissensee u Koruškoj što je gost manji, platit ćete manje (jeftinije). Maskote i igračke na skijama bit će u svakom trenutku uz vaše mališane i pratiti ih kad naprave prve korake na skijama – jer škola skijanja također ne manjka. Na Riesneralmu ćete naći cijelo skijalište posvećeno djeci, ali ni to nije jedino s posebnim sadržajima. Austrijska skijališta uvela su poseban certifikat  'Welcome Beginners' te čak 15 skijališta sada nudi posebne sadržaje samo za mališane. Čarobni tepih, parkur, valovite piste, selo Siouxa… niz je dugačak, a sadržaja na snijegu i previše. Informacija više: skijališta su opremljena web kamerama.

2. Sadržaji daleko od staze

Smrznutih nosića, promrzlih prstića, sretni i veseli nakon prvog spusta, maleni će baš kao i vi poželjeti malo igre na suhom. Nakon što završe s ručkom i malo se zgriju, unezvijereno će promatrati kamo dalje. S obzirom na to da su mame i tate promrzli, pozitivno umorni, i da i oni žele pronaći svoj mir, najbolje bi bilo pronaći igraonicu ili nešto slično. Bertas Kinderland u Fiss-Ladisu u Tirolu ima poseban televizijski program za najmlađe. Dok roditelji ispijaju tople napitke i grickaju kolačiće (jer, da iako se divlje spuštate po padini, ovo je vid zabave koji nakon skijanja preferiraju veliki ljudi), mališani se pred njima pojavljuju u svakom trenutku – ali na dva velika ekrana na kojima se prenosi direktni stream iz igraonice. Neka skijališta u Austriji imaju kazališta, kino dvorane, tematske ture s patuljcima, posebna dječja noćna skijanja i sve to uz osoblje odmarališta koje se pred vama obvezuje ne puštati malene iz vida. Nakon što probate i shvatite da nema razloga za strah, cijenit ćete što nekoliko sati dnevno i vi i vaše voljeno biće možete dobiti vrijeme za sebe.

3. Društvene igre neizostavni su dio prtljage

Sjetite se onog osjećaja kad iznad kartonske ploče bacite kockicu i ona padne na broj šest, nakon čega ispustite sretni krik jer ste uspjeli izaći iz kućice. E upravo zbog tog osjećaja sreće, leptirića u trbuhu i potpune euforije morate na zimovanje ponijeti društvene igre. Uno, Crni Petar, Pictionary, Čovječe ne ljuti se, igre su koje svi znaju igrati i koje se vrlo lako stisnu u neki djelić kofera ili torbe. Neće ih biti problem nositi čak i ako putujete organiziranim prijevozom. Društvene igre u vašu će sobu unijeti radost i veselje, a kroz igru obitelj će se odlično zabaviti, napuniti baterije i ponovno se i još jače zbližiti. Trebate još razloga?

  • +6
Sjajne društvene igre koje jednostavno morate zaigrati ovih praznika Izvor: Screenshot / Autor: Bruno Faidutti

4. Grickalice, knjige, te pokoji crtić

Iako se trudimo vratiti vas prirodi, vrlo je važno da promislite i o ovim stvarima: na skijalištu morate pronaći restorane koji nude hranu za klince jer mališani, nažalost, nisu ludi za gulašima i povrćem na pari kao odrasli. Potražite odmorište u čijem restoranu ćete moći dobiti dobar dječji menu, sretno dijete i 'mir za stolom'. Također se prije polaska na put raspitajte i o televizijskim programima koji se nude u sobama te imaju li hoteli Internet, a možda i još neki cool dodatni sadržaj poput mogućnosti iznajmljivanja Playstationa ili knjiga.

  • +15
Božićni crtići na Pickboxu Izvor: Promo fotografije / Autor: Božićni crtići na Pickboxu

5. Ponesite i odgovornost!

Maloljetne osobe do navršene 15. godine pri skijanju na skijaškim stazama u Austriji obvezni su kao dio skijaške opreme nositi i propisanu skijašku kacigu. Zaštitna kaciga je obvezna i kod vožnje drugim spravama za zimske sportove na uređenim stazama, primjerice boba ili sanjki. Nošenje zaštitne kacige zakonski je propisano u sljedećim saveznim pokrajinama: Salzburg, Gornja Austrija, Štajerska, Donja Austrija, Koruška, Gradišće i Beč.Kršenje ovog propisa u slučaju nezgode može dovesti do problema s osiguranjem, koje bi moglo odbiti isplatu ugovorene premije za nezgodu. U svakom slučaju bilo bi korisno opremiti svoje dijete zaštitnom kacigom (koja se besplatno ili vrlo povoljno može unajmiti u svakoj školi skijanja ili servisu za najam skija), jer brojne nesreće na skijalištima imaju za posljedicu teške ozljede glave – rizik koji se nošenjem zaštitne kacige značajno smanjuje.