PAD KARIZMATIKA

Što danas Hrga i Čuljak govore o Zlatku Sucu?

17.04.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon gašenja Betanije i zabrane organiziranja duhovnih seminara vlč. Zlatku Sucu, čini se da je Katolička crkva uspjela utišati karizmatika omiljenog u redovima poznatih Hrvata. Hoće li taj udarac uzdrmati duhovno stanje poznatih i slavnih ili će izniknuti neki novi Suci, pokazat će vrijeme, a ostalo su nam rekle Dijana Čuljak Šelebaj i Mirjana Hrga

Dom za duhovne susrete Betanija u Ćunskom u Lošinju je u likvidaciji, a vlč. Zlatku Sucu zabranjeni su svi seminari duhovne obnove po cijeloj Hrvatskoj, piše Večernji list. Po svemu sudeći, tim potezima Katolička crkva pokušava ugasiti ili barem trenutačno utišati najvećeg buntovnika u svojim redovima.

Ako je ovo stvarno kraj Zlatka Suca, postavlja se pitanje hoće li njegova silna sljedba, između ostalog Severina, Dijana ČuljakŠelebaj, Nensi Brlek, Ljiljana Bunjevac-Filipović, Iva Gačić, Robert Valdec, Milan Ivkošić, Ivana Brkljačić, potražiti duhovnu okrepu u novim estradiziranim karizmaticima ili će na Zlatkove seminare krenuti izvan hrvatskih granica, baš kao što pohode europske metropole zadovoljavajući hirove hrvatskih pjevača za nastupanjem u svjetski slavnim koncertnim prostorima? Odgovor će doći s vremenom.

Dijana Čuljak Sučeve je seminare pohodila prije deset godina, 'kada nitko nije znao za njega', kako nam je rekla u kratkom razgovoru, dodavši da je 'on pojava za koju znanost ili filozofija trebaju reći posljednju riječ'. O gašenju Betanije i utišavanju Sučeve duhovne riječi (ona estradna sve je glasnija) šturo nam je rekla: 'Žao mi je zbog svih onih ljudi koji su kod njega pronašli utjehu.'

Znatno razgovorljivija bila je Mirjana Hrga, koja je prije četiri godine napravila prvi intervju s vlč. Sucem. Sami dogovori za intervju pokazali su joj kojom čvrstinom je Crkva još tada nadgledala svaki njegov korak, pa je nimalo ne čudi što je došlo do ovoga. 'Crkva kao institucija ne dopušta iskakanja koja bi išla u smjeru anarhije te se ovaj potez čini kao da jednostavno rade reda u svojim redovima', rekla nam je Mirjana Hrga.

Ključni problem s kojim se Crkva suočava je, smatra Hrga, estradizacija, koja je 'prisutna svugdje, pa se tako uvlači i u religiju. Nije to problem samo Katoličke crkve. Svijet je pun 'proroka' koji su razvili sposobnost manipulacije masama'.

Estradizacija upravo i jest jedan od većih problema između Katoličke crkve i Suca, smatra Hrga: 'Unatoč hedonizmu klera, isti ne gledaju blagonaklono na one koji pažnju posvećuju izvanjskim stvarima - izgledu, imidžu, popularnosti. Štoviše, očekuju skromnost i ponizno služenje Crkvi i vjernicima.'

Iako je takvim razvojem stvari Sudac u potpunosti marginaliziran, a njegov glas stavljen na mute, Hrga smatra da se poznati karizmatik neće odlučiti za napuštanje Katoličke crkve. Uostalom, 'bez logistike Katoličke crkve Zlatko Sudac ne bi bio too što jest i ne bi imao snagu kakvu ima', dodala je.