ZNAKOVI KOJI ODAJU

Stalno ste umorni i dekoncentrirani? Možda je u ovome problem

25.03.2019 u 06:11

Bionic
Reading

Ubrzani tempo života ostavlja danak na našem zdravlju, a neke od posljedica mogu biti dekoncentriranost, loše pamćenje i stalni umor. Uzrok mogu biti stres, anksioznost, stalna dostupnost i pretjerana pažnja koju dajemo društvenim medijima, a kad treba stati na loptu - tijelo nam to pokazuje jasnim znakovima

Teško uranjate u san i loše spavate

Unatoč velikom umoru, nerijetko se događa da nam je problem uopće zaspati jer nam se brige neprestano vrte po glavi. Čak i kad u tome uspijemo, osjećaju umora doprinijet će buđenja tijekom noći jer nam okidači poput financijskih ili ljubavnih problema ne dozvoljavaju da se isključimo, a to kao posljedicu može imati nemiran san, neispavanost i jutarnji umor.

Umorni ste i nakon prospavane noći

Ponekad se i nakon odspavanih sedam sati noću osjećate umorno. To bi mogao biti znak da se možda događa nešto drugo, a to ćete znati ako i nakon nekoliko uzastopnih noći u kojima spavate od sedam do osam sati ne osjetite poboljšanje.

Osjećate sindrom pregorenosti na poslu

Stres i umor definitivno su vezani uz današnji način života, pri čemu smo stalno na raspolaganju i kad nismo na poslu. Mobiteli nam zvone bez obzira gdje smo, a društveni mediji uz nas su 24 sata dnevno. Sve su to izvori stresa niskog intenziteta, ali problematični su jer su kontinuirani i stalno nas drže u stanju 'borba ili bijeg'. Zbog toga se ne uspijevamo resetirati, a to nas s vremenom dovodi do osjećaja pregorenosti na poslu.

Teškoće s razumijevanjem i pamćenjem

Jedan od prvih pokazatelja da je ubrzani način života počeo ostavljati posljedice na vaše mentalno zdravlje su poteškoće s razumijevanjem, a ne poduzmete li nešto, uskoro možete očekivati zaboravljanje i općenito poteškoće s pamćenjem.

Muči vas bol u želucu

Uz sav umor koji osjećate, anksioznost je vrlo često praćena fizičkim simptomima. Osjećate li bilo kakve neuobičajene probleme, poput boli u želucu, migrene, nedostatka daha ili lupanja srca, nemojte ih ignorirati.

Pet prirodnih načina za smanjivanje razine stresa

Muče li vas navedeni simptomi, pokušajte na prirodan način ublažiti stres, povećati razinu koncentracije i potaknuti duševni mir.

Tjelovježba

Uz sve zdravstvene blagodati, i bolji izgled, fizička aktivnost pomoći će vam lakše se nositi sa stresom. Ne zaboravite da su okidači stresa 'raspoloživost' i društveni mediji, pa će odvajanje od vjernog pratitelja tijekom tjelovježbe imati višestruk učinak.

Meditacija

Tijelu i umu potrebni su trenuci opuštanja kako bi se resetiralo. U posljednje vrijeme jako je popularna sofrologija, tehnika dinamičnog opuštanja koja kombinira disanje, meditaciju, lagane pokrete tijela i tehnike vizualizacije. Samo 10 minuta prakticiranja sofrologije dnevno može ublažiti stres, tjeskobu i sindrom pregorenosti, izoštriti fokus, izgraditi otpornost, poboljšati san i potaknuti pozitivnost.

Boravak u prirodi

Dvadesetak minuta provedenih na otvorenom, sugerira jedna studija, isporučit će vašem mozgu energije koliko i šalica kave. Sezonski afektivni poremećaj, stanje obilježeno simptomima anksioznosti, iscrpljenosti i tuge, karakterističan je za kraće zimske dane i nižu razinu sunčeve svjetlosti, a prirodno sunčevo svjetlo, pokazale su studije, pomaže i u ublažavanju boli i stresa.

Kod ispitanika koji su dvije noći proveli u šumi zabilježena je niža razina hormona stresa kortizola nego kod onih koji su isto vrijeme proveli u gradu. Već i šetnja šumom, pokazala je jedna studija, smanjuje razinu anksioznosti i poboljšava raspoloženje. Zeleno okruženje, pokazale su studije, smanjuje osjećaj fizičkog napora i diže raspoloženje, zbog čega je vani puno lakše vježbati.

Vrtlarstvo

Vrtlarenje je tjelovježba na otvorenom, pod sunčevom svjetlošću i u zelenom okruženju, a promatrajući napredak svojih biljčica nećete imati potrebu stalno provjeravati nove statuse svojih virtualnih prijatelja. Prakticirati ga možete i na balkonu te pogled na sivilo grada učiniti radosno zelenim. Zasadite biljke u čijim mirisima uživate i dobit ćete opuštajuću aromaterapiju.

Alimenta

U smanjenju stresa i nervoze, kao i jačanju koncentracije i memorije, vrlo učinkovita je i Alimenta, prirodni dodatak prehrani temeljen na ekstraktu biljke bacopa.

Bacopa je prirodni lijek

Bacopa (Bacopa monnieri) je biljka koja se u ajurvedskoj medicini koristi već tisućljećima, a čiji su pozitivni učinci na kogniciju, pažnju i pamćenje dokazani i nedavnim znanstvenim kliničkim istraživanjima. Znanstvene studije su pokazale kako bacopa posjeduje prokolinergički učinak, štiti neurone od oštećenja beta-amiloidom, smanjuje razinu beta-amiloida u mozgu, potiče antioksidativnu obranu, reducira neuroinflamaciju i potiče prokrvljenost mozga.

Koristi se i kao prirodni anksiolitik (lijek koji uklanja ili smanjuje napetost, anksioznost i strah) i antidepresiv te za ublažavanje stresa, jačanje motivacije i olakšavanje učenja.

Članak je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Alimentom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.