STATINI KOD ŽENA

Snižavaju kolesterol, a povećavaju rizik od šećerne bolesti

13.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Statini, lijekovi za snižavanje kolesterola, mogli bi biti povezani s povećanim rizikom od pojave šećerne bolesti kod žena u dobi od 50 do 70 godina, pokazalo je američko istraživanje

Istraživanje, objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine, utvrdilo je da su žene koje su uzimale statine na početku višegodišnjeg istraživanja imale gotovo 50 posto veće izglede za to da im se dijagnosticira dijabetes od onih koje nisu uzimale statine.

'Liječenje statinom kod žena u postmenopauzi povezano je s povećanim rizikom za šećernu bolest', napisao je Yunsheng Ma s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Massachusettsu.

Znanstvenici su obradili podatke o oko 150 tisuća žena u dobi od 50 do 70 godina i utvrdili su da se šećerna bolest pojavila kod njih 10 tisuća, s tim da su se izgledi za tu bolest bili 48 posto veći kod žena koje su uzimale statine.

Znanstvenici su pri tom isključili druge faktore rizika za pojavu šećerne bolesti.

Ranija istraživanja pokazala su da se vjerojatnost za obolijevanje od šećerne bolesti kod muškaraca povećava za 10 do 12 posto među korisnicima statina.

Stručnjaci još nisu otkrili razloge te veze a preporučuju osobama koje uzimaju statine da gube na težini i više vježbaju kako bi smanjili rizik za pojavu šećerne bolesti.