CURE OPREZNO!

Šminka može biti opasna po zdravlje tinejdžerica

23.12.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje pokazalo je da tinejdžerice koje svakodnevno koriste make-up mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice poput raka, neplodnosti ili hormonskih poremećaja

Opasnost je još veća ako se šminka koristi u ranijoj dobi dok je njihovo tijelo tek u razvoju i manje je otporno na štetne kemikalije koje se nalaze u make-upu, pokazalo je istraživanje koje je provela ogranizacija The Environmental Working Group sa sjedištem u Washingtonu.

Tim stučnjaka ustanovio je da mlade djevojke svakodnevno koriste oko 17 kozmetičkih preparata (među kojima su i lak za nokte i boja za kosu) za razliku od 13, koliko koriste odrasle žene.

Na taj način, pokazali su rezultati tog istraživanja, mlade djevojke u svoje tijelo unose bezbroj vrlo štetnih kemijskih supstanci.

Inače, Britanke počinju koristiti kozmetičke proizvode već sa 11 godina, a neki beauty saloni namijenjeni su i djevojčicama od samo šest godina.

Laboratorijski nalazi pokazali su da su tinejdžerice u dobi od 14 do 19 godina izložene utjecaju štetnih kemikalija poput ftalata, triklosana, parabena i dr. 

Znanstvenici su upravo ove kemikalije povezali s rizikom od pojave raka i hormonalnih poremaćaja te depresijom i preuranjenim pubertetom.

'Mnoge vrlo mlade djevojke ne izlaze iz kuće bez teškog make-upa, što im postaje svakodnevna rutina. Vremenom se ti slojevi šminke samo povećavaju, no kasnije posljedice su zbilja vrlo teške. To su vrlo loše vijesti za tinejdžerice', rekla je članica istraživačkog tima Stacy Malkan.