ZDRAVA NAMIRNICA

Smanjena razina kolesterola čini jaja zdravijima no ikada

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.02.2011 12:23
  • Objavljeno 14.02.2011 u 11:01
jaje

jaje

Izvor: Corbis / Autor: Elisa Lazo de Valdez/Corbis

Nakon što su nas godinama upozoravali na loše posljedice kolesterola koji se nalazi u jajima, znanstvenici sada tvrde kako su nakon deset godina jaja postala vrlo poželjna i zdrava namirnica zbog niže razine kolesterola

Razina kolesterola koji se nalazi u jajima godinama je smatrana štetnom za zdravlje, no kako tvrde znanstvenici, ta razina je sada znatno niža te su time i sama jaja postala zdravija namirnica. Osim što prvi put u deset godina imaju manju razinu kolesterola, današnja imaju više vitamina D koji ima veliku ulogu u zaštiti kostiju, sprečavanju bolesti kako što je osteoporoza i rahitis.

Razlog zašto su jaja postala zdravija i sadrže veće nutricionističke vrijednosti tijekom posljednjem desetljeća nalazi se u promjeni vrste hrane kojom se hrane kokoši. Naime, donedavno su kokoši bile hranjene koštanim brašnom čija upotreba je zabranjena tijekom devedesetih godina prošloga stojeća.

Andrew Joret, zamjenik voditelja vijeća British Egg Industry, tvrdi da se kvaliteta jaja znatno poboljšala nakon što je prekinuta upotreba koštanog brašna te uvedena hrana nastala mješavinom pšenice, kukuruza i smjesom bogatom proteinima.

Tako su prije dvije godine kanadski znanstvenici tvrdili da je konzumacija jaja povoljno djelovala na smanjivanje krvnoga tlaka, a nedavno istraživanje Sveučilišta Surrey tvrdi kako konzumacija jednog do dva jaja za doručak može pomoći prilikom gubitka viška kilograma.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!