polako i sigurno

Slijedite ovih nekoliko savjeta i vaše će dijete na svom novom biciklu biti sigurno u prometu

12.06.2019 u 11:57

Bionic
Reading

Svako dijete najviše se veseli trenutku u kojem će vam se moći samostalno pridružiti u vašim biciklističkim turama. Zdrav i aktivan život, naravno, idu ruku pod ruku, a svi znamo da su bicikli još uvijek najpopularnije prijevozno sredstvo

Prije no što svoje dijete pustite na pravi bicikl za male ljude vjerojatno ćete krenuti s nekom simpatičnom guralicom. Tržište obiluje širokim izborom pa ćete lako izabrati nešto što će odgovarati i vama i vašem djetetu. Jednom kad obavite taj korak, lako ćete do uspjeha na dva kotača. A nakon toga će zasigurno doći i do ozbiljnijih prometala. Bilo da je riječ o autiću, romobilu ili skateboardu, osiguravanje odgovarajućih uvjeta za početak avanture uvijek je ključno.

Sigurnost uvijek treba imati na umu. Upravo smo zbog toga za vas pripremili mali savjetnik uz koji ćete svoje dijete jednostavno naučiti kako biti odgovoran i siguran sudionik u prometu.

Pronađite sigurno mjesto za početak avanture

Takvo mjesto pretpostavlja da ćete krenuti sa sigurne udaljenosti od prometnih ulica. Odabrat ćete neki park ili preglednu i neprometnu slijepu ulicu.

Za početak bi mekani travnjak možda bio bolje rješenje. Padovi su sastavni dio života i treba se s njima naučiti nositi, ali zašto ih čovjek ne bi ublažio kad god je to moguće?

Odaberite udobnu odjeću

Ne samo da ćete se u trenirci osjećati ugodnije i sigurnije, bit ćete mnogo okretniji. Baš kao i vaše dijete. O tome da ćete manje žaliti za zamrljanim pamučnim hlačama nego za finim nedjeljnim trapericama, niti ne moramo.

Kaciga glavu čuva

Budimo realni, kaciga na glavi osnovno je i temeljno pravilo sigurnosti. Ne samo zbog toga da biste izbjegli novčanu kaznu, nego zato što svoje dijete od samog početka želite naučiti odgovornom ponašanju pri sudjelovanju u prometu.

Možda bi stoga bilo najbolje da poslužite kao primjer svom klincu. Svaki put kad sjednete na bicikl jednostavno i sami krenite sigurno na put s kacigom na glavi. Najbolje se uči gledajući. Jer iako je nošenje kacige uvijek važno, pri samom početku velike biciklističke karijere vašeg mališana ono će se pokazati ključnim.

A ovdje svakako valja spomenuti i štitnike za laktove i koljena. Zlu ne trebalo! Još samo par udobnih zatvorenih tenisica, hlače koje se mogu zataknuti u čarape i vi i vaše dijete spremni ste za prve okrete na pedalama.

Prije nego krenete, provjerite bicikl

Pogoditi visinu sjedala jako je važna stvar. Kako biste odabrali optimalnu visinu, postavite dijete na bicikl te ih zajedno prislonite uza zid. Kad stopalo stoji u donjoj poziciji pedala, iza koljena bi trebalo ostati dovoljno prostora za pristojan okret.

Početnicima se ipak dopušta da sjedalo bude smješteno malo niže. A visinu s vremenom možete podešavati prema optimalnoj, kad se vaše dijete počne osjećati sigurnije na biciklu.

U svemu tome je važan jednostavan te lak pristup kočnicama!

Konačno smo stigli do bicikliranja

Sad kad smo obavili sve pripremne radove, spremni smo za akciju. Uhvatite bicikl za stražnji kraj sjedala. Pustite djetetu da lagano pedalira dok ga vi sporo gurate. Neka osjeti ravnotežu. Zatim zaustavite bicikl tako da spusti jednu nogu.

Kad se malo uhoda, vaš je mališan spreman za akciju. Nakon nekoliko krugova polako i nakratko možete početi otpuštati sjedalo. Kako vaš mališan postaje sigurniji na svom biciklu, tako vi povećavajte raspone kad vozi sam, bez vaše potpore. Upamtite ipak da to ni u kojem slučaju ne znači da i dalje ne biste trebali biti tik iza njega.

I za kraj, sigurno kočenje

Na biciklu postoje dvije kočnice – prednja i stražnja. Uvaženo je mišljenje da bi prednje kočnice na početku trebalo izbjegavati. Korištenjem stražnjih kočnica vaše će dijete naučiti kako kočenje uopće funkcionira pa će kasnije lakše svladati i prednje kočnice.

A upravo je to, svladavanje straha pred prednjim kočnicama, mnogima najtraumatičniji dio procesa učenja vožnje bicikla. Objašnjenje je jednostavno. Kad jednom zaustavimo bicikl prednjim kočnicama, nismo zaustavili i svoje tijelo pa će ono poletjeti naprijed. Stoga se prednje kočnice najčešće koriste u kombinaciji sa stražnjima kako bi se izbjegle potencijalno nezgodne situacije. Osim kad s klincima krenete uzbrdo. Tad se koriste jedino prednje kočnice jer biste u suprotnom i vi i oni mogli završiti leđima na asfaltu.

I sad najvažniji savjet od svih dosad: samo se vježbom može do savršenstva!

Ako ste se upravo ohrabrili te odlučili da je došlo vrijeme da svoje dijete naučite kako pravilno i sigurno voziti bicikl, a još uvijek niste pronašli pravi, slobodno prosurfajte Žutim klikom. Ondje ćete pronaći sve potrebno za početak svake mobilne avanture za svoje klince. A da stvar bude još bolja, ne morate brinuti čak ni oko dostave. Vaša će vam narudžba biti besplatno dostavljena na kućnu adresu najkasnije u roku od tri dana.