ZATVORSKI POP

Slavni iza rešetaka – pred zakonom (ni)su svi isti

23.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Od Paris Hilton i Georgea Michaela do bakanalija Vuce i Mladena Grdovića – i slavni su ljudi, ali jesu li pred zakonom jednaki 'običnim' ljudima?

Što će George Michael jadan u zatvoru? OK, da smo zlobni i homofobični, provalili bismo da mu i neće biti loše te da će dane vjerojatno provoditi namjerno dižući sapun pod tušem, ali ozbiljno – OJ Simpson, R Kelly i P Diddy, oslobođeni ubojica, nevini pedofil i mafijaški tajkun koji je poslao mladog protežea Shynea na 10 godina koje su slobodno mogli podijeliti između sebe, na kraju su ispali nevinašca koja nisu ni po čemu opasna za okolinu. Doduše, Michael se napušen kao deva zabio Range Roverom u nepomični objekt – srećom ne i u živo biće, ali kako se ispod kotača lako mogao naći i nevini prolaznik, lako je zaključiti da je njegova 'nepodopština' itekako bila opasna za okolinu.

George Michael

A to zaslužuje barem nekoliko tjedana iza rešetaka, koliko će navodno Michael morati odraditi - najmanje četiri od zadanih mu osam. No bacimo li pogled na listu pop zvijezda, neće ući u povijest ni kao prvi ni kao zadnji, tek kao jedan u nizu – Sid Vicious, Chuck Berry, Rick James, Ian Brown, Boy George, Paul McCartney, Bez (Happy Mondays) samo su neki tijekom karijera utamničeni glazbenici koji 'na prvu' padaju na pamet. Ali lista se tu svakako ne zaustavlja.

Kate Moss je šmrkala pred kamerom, ali to je nije koštalo ničega, a kamoli slobode, dok je njezin bivši Pete Doherty, nakon što je uhvaćen s iglom u ruci i krekom u gubici više puta nego što bi mogli prebrojati na kraju ipak zatvoren. I to ne zbog droge, već zato što je iz drogiranog očaja izvršio provalu i okrao prijatelja iz svog benda Libertines, zbog čega je morao šest mjeseci hladiti glavu i vene. 'Zatvor je horor priča', objasnio je čim je izišao, ali ta priča inspirirala ga je i da napiše pokoju pjesmu.

Najpoznatiji zatvorski celebrity trolist ipak stiže iz grotla holivudske hrane za tabloide, pa su tako nasljednica, starleta i amaterska porno zvijezda Paris Hilton, njezina partnerica u zločinu zvanom 'The Simple Life' Nicole Richie te glavna nemeza Lindsay Lohan odležale pokoji dan i mjesec zbog 'vožnje pod utjecajem', nebitno je li taj utjecaj bio alkohol ili kokain. Ionako se u Hollywoodu obje droge tretiraju jednako. Doduše, sve zajedno iza rešetaka nisu provele ni pola onoga što su trebale, a Nicole je na slobodu izišla nakon svega 82 minute (slovima: osamdeset i dvije minute), podsjetivši na to da definitivno svi NISU isti pred zakonom. Možete li samo zamisliti siromašnog crnca iz geta istog tog Los Angelesa kako za isto kazneno djelo dobiva istu kaznu? Ili mislite da bi ipak trunuo nešto duže, u uvjetima u nedostojnima čovjeka, a kamoli holivudske zvijezde?


Kad smo već kod geta, treba napomenuti da u ovakvim pregledima celebrity zatvaranja najčešće preskačemo repere – naime, toliko ih je da zaslužuju vlastitu temu, ako ne i knjigu, ali svakako treba spomenuti to da su T.I. i Lil' Wayne trenutno najaktualniji, obojica iza rešetaka zbog oružja. Prvi je nedavno izišao, ali je opet uhićen zbog droge, a Wayne uskoro izdaje novi album, iako je još uvijek na hrani iz zatvorske menze. Svakako se valja prisjetiti i Lil' Kim, koja je prije nekoliko godina odslužila 365 dana kazne zbog laganja na sudu (mogla je dobiti i 20 godina!), postavši prvom celebrity žena koja je dekolte zamijenila majicom na pruge, a svoje uzničke dane iskoristila za dobru promociju albuma.

Wesley Snipes ne želi plaćati porez, pa o svojim građanskim dužnostima sada može na miru razmisliti tijekom služena trogodišnje zatvorske kazne. Phil Spector, glazbeni genij i poznati manijak čije se ludilo toleriralo sve dok na kraju nije ubio ženu iz svog omiljenog pištolja, dobio je 19 godina, a o slobodi će moći razmišljati tek kada mu bude 88 godina. Nadamo se da redovito pije vitamine...

U Hrvatskoj, baš kao što izuzimamo repere u Americi i Britaniji, treba izuzeti najveće celebrityje devedesetih – političare i tajkune. Nije da ih ima po zatvorima koliko bi ih trebalo biti, barem ne još, ali svakako vode, dok su 'obični slavni' manje-više privođeni zbog incidenata kao što su prometne nesreće. Tu su i Vuco te njegova silna privođenja zbog vandalizma, alkoholizma i nasilja u obitelji, koja su ovog folk metalca pretvorila u domaću verziju gangsta repera (odmah uz bok nešto pitomijem Mladenu Grdoviću, koji je više 'playa' nego 'gangsta').

No dok neki kupe prijave, plaćaju novčane kazne ili se izvuku sa smiješkom upućenom dežurnom policajcu, mlađi i nešto siromašniji nemaju tu sreću, pa upadaju u ozbiljne probleme. Najbolji primjer je Igor Ferenac zvani Fere, pjevač pulskog benda Popeye, koji je zbog čuvenog zakona o drogama dobio dvije godine zatvora zato što nije htio kupovati marihuanu od dilera, pa si je dvije stabljike posadio sâm. Čak devet policajaca privelo ga je u spektakularnoj akciji, dok je za to vrijeme pola estrade i hrvatskog mainstreama veselo, razdragano i mirne duše nastavilo skijati po bijelim brežuljcima.

Paris Hilton

Zbog pretjerane naklonosti THC-u velikih je problema imao i Ivan Dražić zvani Dragi, jedan od eksponiranijih članova zaprešićke hip hop grupe Connect, koje je uspjeha zamalo koštalo to što je u doba najvećeg proboja i komercijalnog uspona Dragi uhvaćen s čak 871 gramom hašiša i 155 grama marihuane. 'Učinio sam naivnu i neprimjerenu glupost za koju nema opravdanja. Vrijeme u zatvoru naučilo me pameti', objasnio je Dragi nakon što je napustio Remetinec, gdje je kaznu zbog dilanja odrađivao u nekoliko navrata, dok je bend lagao da im je ključni član bolestan ili na odmoru.

Zašto su lagali? Zato što Hrvatska nije Amerika i pop zvijezde ne mogu tako olako graditi svoju karijeru i postajati slavni čak i samo zbog svog dosjea. Drugim riječima, 50 Cent će zbog pištolja i metaka dobiti još više slave i novca kada se pojavi u crnoj kronici – kod nas možeš samo izgubiti sponzorski automobil. I to ne zbog pištolja, već zbog trave.

Dragi tako danas u Hrvatskoj neće dobiti svoj reality show, ali rehabilitacija u hrvatski mainstream ipak mu nije uskraćena, a to što se nakon odrađivanja 'duga državi' odlučio ostaviti petljanja s glupostima i posve posvetiti onome što mu, očito, bolje ide od ruke – repanju – demonstrira liberalizaciju hrvatske glazbene scene, ali podsjeća i na to koliko je ozbiljnih kriminalaca u Hrvatskoj i dalje na slobodi, a kojima mikrofon nije alternativa kojoj se mogu 'obratiti' čak i ako im jednog dana stave lisičine na ruke.