Grotta Palazzese jedno je od legendarnih talijanskih odredišta. Priča je to o prirodnoj ljepoti koja oduzima dah, koju su stoljećima oblikovali vrijeme i Jadransko more, a koja se onda pretvorila u jedan od najpoznatijih restorana na svijetu, koji je nekad, zbog visokih cijena i njima neprimjerenoj hrani, slovio kao jedna od najvećih talijanskih turističkih zamki.
Smještena na vapnenačkim liticama mjestašca Polignano a Mare, Grotta Palazzese sada okreće novu stranicu pod vizijom Modesta Scagliusija, vlasnika i vizionara koji udahnjuje novu energiju tom legendarnom objektu. U središtu ove transformacije je gastronomija, a za pisanje sljedećeg poglavlja bio je potreban kulinarski potpis koji spaja emocije, preciznost i kreativnost.
Martino Ruggieri, međunarodno priznati kuhar i bivši finalist kulinarskog natjecanja Bocuse d’Or u francuskome Lyonu, donosi svoju odvažnu, suvremenu viziju na trpeze Grotte Palazzese. U kuhinji restoran vode chef Enzo Martino i sous chef Lorenzo Carone, koji tu filozofiju pretaču u svako jelo vještim tehnikama i velikom strašću. Tako osvježena Grotta Palazzese službeno je ponovo otvorena u ožujku, svaki dan za ručak i večeru, i tako će ostati do studenoga.
Za Grottu Palazzese, Martino Ruggieri osmislio je jelovnik koji slavi bogatstvo Puglie, miješajući morske utjecaje, delikatne biljne note i dubinu stručno pripremljenog mesa. Tri degustacijska jelovnika, zamišljena kao uranjanje u najbolje lokalne namirnice, pozivaju goste da istraže kuhinju izgrađenu na kontrastu i emocijama: Essenza (more u svom najčišćem obliku), Abbraccio (naglašava duboke, robusne okuse kontinenta) i Verde Mare (oda skladu morskih i biljnih elemenata).
Jelovnik iz snova
Svako jelo odražava strogo određene tehnike i duboko poštovanje prema namirnicama, od lagano termički obrađene i sirove tune s primjesama mora, do rižota prožetog vodom od rajčice i dimljene mozzarelle ili telećeg filea prekrivenog sušenim rajčicama i sporo pečenih patlidžana s pirjanom blitvom i grožđicama. Deserti proširuju doživljaj - hrskavi mango s yuzuom i marakujom, mliječna krema od vanilije s kandiranim jagodama i Guarana čokolada sa slanom karamelom. Isto tako, za one koji više vole sami kreirati svoj doživljaj, čitav izbor jela dostupan je i à la carte.
Ambicija je jasna - stvoriti ponovno osmišljen doživljaj na jedinstvenome mjestu, gdje se izvanredno proteže izvan uobičajenih okvira. Grotta Palazzese više je od pukog mjesta koje oduzima dah. Pod vodstvom Modesta Scagliusija, ustanova je evoluirala u mjesto gdje je vrijeme stalo, gdje su usluga i doživljaj dotjerani do posljednjeg detalja. Primjerice, novi ultraluksuzni apartman na krovu utjelovljuje predanost ostvarenju neusporedivog boravka, gdje intimnost i ekskluzivnost redefiniraju luksuz u mjestu Polignano a Mare.