OSEBUJAN STIL

Skrivene poruke koje Michelle Obama šalje odjećom

19.01.2017 u 08:00

  • +12

Modni stil Michelle Obame

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Uskoro bivšu prvu damu Amerike Michelle Obamu tijekom godina smo pomno pratili na javnoj sceni, no ono po čemu će zauvijek ostati upamćena njezin je osebujan modni stil kojim je pomicala granice te ljubav prema mladim i perspektivnim domaćim dizajnerima koje je dignula u sam vrh mode. Smjelost i otmjenost uvijek je uspješno spajala, a rezultat toga nezaboravne su modne kombinacije kojih ćemo se uvijek rado prisjetiti

Kao jedna od najistaknutijih žena na svjetskoj političkoj sceni, Michelle Obama u posljednjih osam godina koje je provela u ulozi prve dame Amerike svakodnevno je punila novinske stupce i oduševljavala nas modnim kombinacijama. Pomno se pratio svaki njezin izbor kada su u pitanju odjeća, cipele, nakit, šminka i frizura, a tim stilista s kojima je surađivala uvijek je davao maksimum od sebe kako bi izgledala besprijekorno

Od prvog dana piše modnu povijest

Još od dana inauguracije 2009., za koju je odjenula bijelu haljinu na jedno rame Jason Wu, bilo je jasno da  će pisati modnu povijest. Ne samo da je u haljini izgledala kao iz bajke već je njome pokazala i stav. Gola ramena nismo do tada imali priliku viđati kada su u pitanju politička događanja, no ona je odlučila prekršiti kodeks odijevanja, a svoj hrabar i osebujan stil zadržala je do danas.

Svojim modnim odabirima Michelle ne stavlja naglasak na samu haljinu, već na ženu koju nosi. Samouvjerenu, prekrasnu ženu koja voli sebe i svoje tijelo te ga se ne boji pokazati. No njezina samouvjerenost i profinjenost nisu jedine poruke koje je odašiljala svojim modnim odabirima. Skupi brendovi nikada joj nisu bili jedina opcija. Nosila je i svima dostupne brendove poput J.Crewa, Asosa i Targeta, čime se približila mogućnostima srednjeg društvenog sloja. Kao da je svojim odabirom željela poručiti da je jedna od nas.Preferira mlade američke dizajnere

Kada je nosila haljine s potpisom, pomno je pazila da to budu američki dizajneri kao što su Tracy Reese, Naeem Khan i Jason Wu kojima je pomogla u jačanju brenda. Komade koje je nosila prva dama poželjeli su imati svi u svom ormaru, a baš svi dizajneri nadali su se da će upravu njihovu haljinu odabrati za neko od javnih pojavljivanja kojih je tijekom ovih osam godina uistinu bilo mnogo.

#michelleobama the world first #fashionicon #thelagacy #optus #whitehouse #diva

Fotografiju objavljuje fashionchronicalhub (@fashionchronicalhub)

Prva dama preferirala je mlade domaće dizajnere potpomažući tako američku ekonomiju i mlade talente te strane dizajnere iz zemalja u koje je često službeno putovala. Istraživanjem koje je 2010. provedeno na Sveučilištu u New Yorku došlo se do zaključaka koji pokazuju da je vrijednost brendova koje je Michelle Obama nosila u prosjeku skočila za 14 milijuna dolara, što potvrđuje prethodnu pretpostavku kako je bila jedna od najtraženijih poznatih osoba s kojima su dizajneri željeli surađivati.

Skrivene poruke

Iako mnogi misle kako je haljina samo haljina te da oko njena odabira nema puno filozofije, u političkom svijetu mnogo toga igra ulogu kada je moda u pitanju, a svaka se politička ličnost mora pridržavati kodeksa odijevanja. Postoji cijeli tim ljudi koji se brine oko svih detalja, no koji će brend neki političar ili njegova životna partnerica odjenuti nije jedini element koji je važan pri izradi stajlinga.

Boja odjeće ima veliku ulogu i ne predstavlja samo boju stranke kojoj netko pripada ili koju podržava već ima snažno metaforičko značenje. Kada je Hillary Clinton odabrala nositi bijelo odijelo na predstavljanju svoje predsjedničke kandidature, njezin stajling nije odavao samo poruku čistoće već bijela predstavlja i pravo glasa. Kada je kasnije nakon poraza na izborima održala govor u kojem poručuje da Donaldu Trumpu treba pružiti priliku u vođenju zemlje, odjenula je ljubičastu kombinaciju koja se može protumačiti kao težnja za dvostranačjem i jedinstvom, miješanjem crvene i plave koje zajedno daju ljubičastu.

Michellina prepoznatljiva bijela haljina koju je nosila na inauguraciji također je odavala dojam čistoće i nevinosti, spajajući modernu eleganciju i tradiciju, s obzirom na to da je haljina podsjećala na izbor nekadašnje prve dame i modne ikone Jackie O. Kennedy. Na drugoj po redu inauguraciji 2013., ponovno se odlučila za haljinu Jasona Wua, ovaj put u crvenoj boji, navodeći ga kao omiljenog modnog dizajnera.

Bez modnih pogrešaka

Maria Pinto, Derek Lam, Naeem Khan, Narciso Rodriguez, Prabal Gurung i Zac Posen samo su neki od dizajnera koji svoju popularnost mogu zahvaliti ovoj prvoj dami, a u brojnim prilikama viđali smo je i u haljinama Michaela Korsa, koji ju je za prijem u Bijeloj kući obukao u zapamćenu šljokičastu haljinu, netipičnu za ovakve prilike.

'Uvijek mi je ogromna čast i zadovoljstvo surađivati s Michelle Obamom. Imam veliko poštovanje za nju i divim joj se. Počašćen sam što upravo ona predstavlja moje kreacije koje su nastale u Americi. Najdraža uspomena mi je kada sam prisustvovao prijemu u Bijeloj kući gdje sam vodio kreativnu modnu radionicu s djecom kako bih im potaknuo kreativnost i strast. Ona je bila toliko graciozna u odnosu s djecom i sa mnom', rekao je za Zac Posen za Elle kada su ga upitali da prokomentira suradnju s prvom damom.

Godine 2009. Michelle je na Večeri guvernera odjenula još jednu pamtljivu šljokičastu večernju haljinu bez rukava s potpisom Petera Soronena, koju je kombinirala s raskošnom statement ogrlicu s biserima i izazvala ovacije, a za večeru s indijskim premijerom iste godine nosila je zlatnu haljinu američkog dizajnera indijskih korijena Naeema Khana

Na prijemu u Buckinghamskoj palači za susret s kraljicom nosila je senzacionalnu bijelu haljinu Toma Forda i elegantne bijele rukavice, a godinu kasnije, 2012. na konvenciji demokrata odlučila se za cjenovno pristupačnu ružičastu haljinu koja je zaslužna za nagli uspjeh dizajnerice Tracy Reese

Michelle Obama rocking her custom made gown by Tracy Reese #CelebratingMichelleObama #FashionIcon #womanpower #Style #Fashion #Instafashion #TracyReese #FlotusFashion #MichelleObama #FashionBlogger .<<< Desginers Reflect On Michelle Obama's Impact On Fashion. >>> TRACY REESE A few weeks before the election we got a phone call asking to submit dresses for Mrs. Obama to wear at the convention. They gave us just a few guidelines, basically that it was going to be warm because it was in North Carolina. We were excited to do it and there was a dress that we actually had in the collection that spring and I had some of my favorite fabric under the table and I was like, ‘Why don’t we try this dress in this fabric?’ It was just sample yardage from this Italian mill that I loved. So we cut the dress and sent it down. They don’t ever give you the heads-up that she’s going to wear something, just in case the situation changes. So we were just busy getting ready for runway, because it was literally just days away. I was working in the office and I got a phone call from our controller who was at home and she was like, ‘Mrs. Obama is wearing our dress!’ She just looked so amazing and more than that, though, the speech was so strong and eloquent and everybody was really mesmerized. Then the next day it just went off the hook, like, ‘What is she wearing? What shoe is she wearing? What nail polish is she wearing?’ That was interesting because I understood that they really have to try to strike a balance between her looking amazing and people listening to what she has to say. But it was a huge honor and obviously she looked really beautiful and that was a turning point for us. Then the dress didn’t really exist in that form or in those colors, and we had to go into production for it. There was such a huge demand for it. We probably sold like 2,400 units. Stores were calling and customers were writing into the website and we had to take a lot of preorders. We couldn’t ship it for another three months, and it still sold out............. To be continued

Fotografiju objavljuje Cupid Of All Trade (@cupidgram)

Iste je godine Michelle Bbama u emisiji Jayja Lena odjenula mentol zelenu suknju J.Crew koja košta 1.000 kuna (148 dolara), čime je dala podršku američkim urbanim brendovima te se približila širokim narodnim masama potrošača prosječne kupovne moći.

Svoj je elegantan i sofisticiran modni stil zadržala sve do posljednjeg dana dužnosti prve dame, uvijek naglašavajući ženstvenost, slaveći svoje obline i ne ustručavajući se biti ispred svog vremena kada su u pitanju pravila odijevanja. Na prijemu bivšeg talijanskog premijera u Bijeloj kući proteklu je godinu zabilježila nevjerojatna Versaceova haljina koju je za tu priliku odjenula, u kojoj je pokazala sve svoje atribute zadržavši profinjen izgled.