FESTIVAL ZA SVE GENERACIJE

Sjećate li se ovih legendarnih Biserkinih igračaka?

12.05.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Biserka je 60-ih godina prošlog stoljeća bila na vrhuncu popularnosti pa je i sam Walt Disney osobno napravio nekoliko varijanti svojih likova isključivo za proizvodnju u Biserki. Izabranu kolekciju igračaka proizvedenih većinom 60-ih godina prošlog stoljeća u Ivanić Grad dovodi kolekcionar Toni Politeo, a u svojoj kolekciji ima više stotina igračaka iz Biserkinih pogona

Festival igračaka, prva i jedina manifestacija posvećena igračkama i poticanju dječje igre u Hrvatskoj i regiji, koji se održava 16. i 17. svibnja u Ivanić Gradu, ugostit će posebnu atrakciju – iznimno vrijednu vintage kolekciju igračaka nekad slavne zagrebačke tvornice igračaka Biserka, jedine tvornice igračaka koja je imala licencu za proizvodnju poznatih Disneyjevih likova u bivšem socijalističkom bloku.

Izabranu kolekciju Biserkinih igračaka, proizvedenih većinom 60-ih godina prošlog stoljeća, u Ivanić Grad dovodi naš kolekcionar Toni Politeo, a u svojoj kolekciji ima više stotina igračaka iz Biserkinih pogona.

Biserkine igračke su zbog svoje kvalitete, atraktivnosti i unikatnosti, s obzirom da se svaka bojala ručno, izgradile i sačuvale kultni status u našoj regiji, ali i u svijetu, pa danas postoji velik interes kolekcionara diljem svijeta za tim sada vrlo rijetkim predmetima. Biserka je 60tih godina prošlog stoljeća bila na vrhuncu popularnosti, pa je čak i sam Walt Disney osobno napravio nekoliko varijanti svojih likova isključivo za proizvodnju u ovoj tvornici.

Posjetitelji će u Ivanić Gradu moći vidjeti i prisjetiti se neponovljivih likova poput Mickeyja Mousea, Šilje, Paje Patka, Plutona, Pinocchija, Bambija, Snjeguljice i sedam patuljaka i mnogih drugih koji su obilježili i razveselili djetinjstva mnogih generacija.

Festival igračaka će se održati u i oko sportske dvorane Žeravinec 16. i 17. svibnja od 9 do 18 sati, a potvrđeno je više od 50 domaćih i stranih izlagača - proizvođača, distributera i sastavljača raznih igračaka i kolekcija igračaka. Osim toga, održat će se Mala škola zaboravljenih igara, radionice, brojne predstave za djecu, kino maraton... Na Festivalu igračaka upriličit će se i izbor najbolje hrvatske igračke koju će zajedno izabrati posjetitelji i stručni žiri, a najbolja igračka će osvojiti konkretnu nagradu – mogućnost distribucije putem maloprodajnog lanca igračaka Kućica na drvetu.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i poseban turistički vlak koji će 16. i 17. svibnja u 9.30 polaziti s Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu prema Ivanić Gradu, a za Zagreb će se iz Ivanić Grada vraćati u 17 sati. Za djecu do šest godina vožnja je besplatna.