dobri trikovi

Sezona je kožnih jakni, a ovo su najbolji savjeti kako da im produljite vijek trajanja

11.11.2022 u 06:42

Bionic
Reading

Kožne jakne oličenje su chic izgleda i modernog stila te neizostavan komad svakog dobro opremljenog modnog ormara. Stvorene da potraju nekoliko sezona i savršeno pristaju uz najrazličitije trendove, kožne jakne zahtijevaju pravilnu njegu i održavanje

Bilo da je nosite u ležernom stilu uz traperice i tenisice, stilski dotjerano uz čizme i uske traperice ili vrlo chic uz haljinu od nježne čipke, jedno je sigurno - kožne jakne uvijek su moderne, svestrane i pristaju uz gotovo svu odjeću.

Čak i oni koji žele izbjeći nošenje prave kože i traže vegansku alternativu pronaći će ono što traže: jakne od imitacije kože, izrađene od poliuretana i poliestera, izgledom su vrlo slične originalima od glatke kože i antilopa, ali su mnogo jeftinije.

Ali koji je najbolji način njege što će ovom omiljenom modnom komadu produljiti životni vijek i dati sjaj?

Pranje kožne jakne – ovo je važno znati

Kožnu jaknu moguće je oprati ručno malom količinom vode ili čak u perilici. Oprana na odgovarajućoj temperaturi i na pravilnom programu, kožna jakna će ponovno biti čista i ostat će mekana. No vrijedi sljedeće: što je osjetljivija, skuplja i finija, treba biti pažljiviji pri čišćenju. Kada niste sigurni kako to učiniti, pogotovo kada je riječ o skupljim primjercima, uvijek je bolje odabrati kemijsko čišćenje.

Šest najvažnijih savjeta za pranje kožne jakne:

  • kožnu jaknu operite u perilici na kratkom ciklusu i na niskoj temperaturi (ne toplijoj od 30 stupnjeva)
  • svi gumbi i patentni zatvarači prije stavljanja u perilicu moraju biti zatvoreni
  • perite je bez deterdženta, posebnim deterdžentom ili proizvodom specijaliziranim za njegu kože koji je održava mekom jer klasični deterdženti imaju kemijske dodatke koji je mogu oštetiti
  • jako masnu ili zaprljanu kožu prije pranja u perilici treba ručno namočiti u vodi s malo deterdženta i pažljivo obraditi mekom četkom
  • ako želite prati nekoliko kožnih predmeta u perilici rublja, oni trebaju biti iste boje
  • kožne jakne od janjeće kože s bijelim leđima s unutarnje strane ponekad imaju perivo štavljenje i mogu otvrdnuti pranjem pa je prije pranja dobro pitati stručnjaka za savjet.

Kako očistiti kožnu jaknu od manjih mrlja: manje nakupine prljavštine i mrlje na brušenoj koži mogu se jednostavno obrisati posebnom četkom ili suhom spužvom. Meka krpa navlažena vodom često pomaže u uklanjanju laganih mrlja na glatkoj i imitaciji kože.

Sušenje kožne jakne - obratite pozornost na ove tri stvari:

  • nakon što operete kožnu jaknu osušite je na toplom i suhom mjestu ili na svježem zraku - ali ne na jarkom suncu
  • uvijek je sušite na dobro podstavljenoj vješalici
  • tijekom sušenja jaknu je potrebno povremeno malo zgnječiti da bi koža ostala mekana i fleksibilna.

Trikovi uz pomoć kojih će kožna jakna dulje vrijeme ostati lijepa

Kako biste bili sigurni da se kožna jakna neće oštetiti na kiši, prije prvog nošenja treba je njegovati impregnacijskim sprejevima.

Redovito je njegujte, a umjereno naneseni balzami za kožu pomažu da ona postane mekana i podatna. Ovo 'zlatno pravilo' vrijedi za sve proizvode koje nanosite na kožnu jaknu: prvo ih testno isprobajte na neupadljivom dijelu kako biste spriječili promjenu boje.

Pravilno čuvanje kožne jakne: najbolje je da visi na podstavljenoj vješalici. Naime, ako je presavijena, brzo dobije ružne nabore koje je teško ukloniti.

Zaštitite kožnu jaknu od topline i Sunčeve svjetlosti: ako je predugo izložena izravnoj Sunčevoj svjetlosti, može izblijedjeti. Previše topline također čini kožu suhom i lomljivom.