NAPUNITE BATERIJE

Sezona je godišnjih odmora: Evo kako se možete najbolje opustiti

27.07.2019 u 08:02

Bionic
Reading

Vjerojatno ne postoje oni koji se ne vesele zasluženom godišnjem odmoru, a koji itekako treba dobro iskoristiti da bismo se poslovnim obvezama vratili odmorni i 'resetirani' - evo o čemu treba voditi računa

Dragocjene dane godišnjeg odmora, koje mnogi iščekuju s velikim nestrpljenjem, treba dobro i kvalitetno iskoristiti jer su stručnjaci jednoglasni u mišljenju da se znakovi umora koji se često neprimjetno nagomilavaju nikako ne smiju zanemariti.

Umor smanjuje radnu produktivnost i negativno utječe na stav prema radu, a s obzirom na brzinu nastajanja, može biti akutni ili kronični. Stoga je godišnji odmor vrlo bitan za zdravlje i duh te ga nikako ne bismo smjeli ne iskoristiti, upozoravaju psiholozi.

Potrebno je prepoznati one aktivnosti koje nas čine sretnima

Godišnji odmor je iznimno bitan za zaposlene osobe jer im omogućava da se odmaknu od posla i opuste, što dugoročno (a i kratkoročno) ima pozitivan utjecaj na zdravlje i subjektivnu dobrobit. Godišnji odmor ne bi trebao biti kraći od osam dana jer, prema nekim istraživanjima, njegov učinak postaje vidljiv tek osmi dan. Naravno, ne smijemo zaboraviti i na one male pauze tijekom radnog vremena koje nam pomažu da se odmorimo. To može biti odlazak po kavu ili kratak neformalni razgovor s kolegama, a važno je da se odmaknemo od aktivnosti koje nam crpe energiju, kažu stručnjaci.

Adekvatan odmor ne znači da se trebamo lišiti svih aktivnosti, već jednostavno onih koje nam crpe iste resurse koje koristimo na poslu, jer tek kad se oni obnove možemo reći da je došlo do potpunog oporavka od posla.

Istraživanja su pokazala kako su fizičke i društvene aktivnosti te provođenje vremena na otvorenom i u prirodi najbolje aktivnosti za nošenje sa stresom, a ne treba zaboraviti ni na potrebnu količinu sna. Naravno, svatko od nas ima svoje načine nošenja sa stresom i aktivnosti koje preferira u slobodno vrijeme. Za nekoga je to opuštanje na kavi s prijateljima, a za neke bicikliranje ili neka adrenalinom nabijena aktivnost poput npr. raftinga. Potrebno je prepoznati one aktivnosti koje nas čine sretnima i zadovoljnima te njima upotpuniti slobodno vrijeme, pa tako i godišnji odmor.

Svatko ima svoju viziju godišnjeg odmora

Nema recepta za savršen godišnji odmor: za nekoga je to obilazak velikih europskih gradova, a za druge ljenčarenje na plaži u debeloj hladovini uz npr. najiščekivaniji ovogodišnji roman, 'Vatru i krv' Georgea R. R. Martina.

Nije lako dati definiciju savršenog odmora jer svatko ima svoju viziju toga kako bi trebao izgledati. Generalno bismo mogli reći da će osobe koje obavljaju fizičke poslove preferirati aktivnosti koje su malo manje fizički iscrpljujuće, dok će onima koji svaki dan provode u uredu dobro doći aktivnosti u prirodi. Naravno, važno je pronaći ono što na individualnoj razini odgovara potrebama pojedinca i omogućava mu da napuni baterije za povratak na posao, savjetuju stručnjaci.

Dakako, velik utjecaj na mogućnost odmora od posla imaju pametni telefoni, laptopi, tableti i ostali gadgeti koji nam uvelike olakšavaju posao, a s druge strane onemogućuju da na njega i zaboravimo.

Koliko puta nam je došao mail izvan radnog vremena, a mi smo samo bacili oko da vidimo o čemu se radi ili samo kratko odgovorili na upit. Iako nam kratkoročno to stvara osjećaj olakšanja jer smo to riješili i nismo izgubili osjećaj kontrole nad poslom, upravo nam često korištenje službenog pametnog telefona nakon radnog vremena onemogućava da zaboravimo na posao i adekvatno se oporavimo. Važno je sve poslovne gadgete ostaviti po strani tijekom godišnjeg odmora te njihovo korištenje zamijeniti onim aktivnostima koje doprinose odmoru i opuštanju.

NE ZABORAVITE

I san je vrlo bitan

Možda ste i vi primijetili kako se mnogi ljudi umorni vraćaju s godišnjeg odmora? To je zbog toga što žele maksimalno iskoristiti vrijeme pa ne propuštaju nijednu aktivnost. Dakako, rezultira to velikim podočnjacima i još većim umorom. Kvalitetan san važan je i na godišnjem odmoru, stoga vodite računa o tome da si ga i omogućite. Dakle svakako nastojite imati barem osam sati kvalitetnog noćnog sna.

Američki psiholog J. Kip Matthews tako savjetuje da se tijekom zasluženog godišnjeg odmora moramo isključiti iz bilo kakve poslovne komunikacije jer nas i odgovaranje na mailove može podsjetiti na radno mjesto.

'Što više odgovarate na mailove ili razgovarate s kolegama na poslu, to vas čini sve više dostupnima 24/7, a to nikome nije cilj. Podsjetite se da ste na odmoru koji vam je potreban i za koji ste naporno radili cijele godine', upozorava on.

S obzirom na današnji užurbani stil života, nije lako zaboraviti na svakodnevni stres koji doživljavamo na poslu i izvan njega.

Važno je pronaći one aktivnosti koje nas čine sretnima i zadovoljnima te nam omogućuju da barem nakratko zaboravimo na probleme, a prvi korak u tome svakako bi bio odmak od službenog maila i poslovnog telefona. To nije uvijek lako, no trebamo jednostavno isključiti poslovni telefon (ukoliko nam posao to omogućava) i otvoriti mailove kad se vratimo na posao - većina zadataka ipak može pričekati povratak u ured.