SIGNALI KRAJA

Šest znakova da je vaš brak zapravo gotov

11.11.2012 u 08:34

Bionic
Reading

Grubi start u razgovoru, prezir, kritika, oprez, kameni zid šutnje, loše uspomene... sve su to signali da je vaš brak došao do kraja

Održavanje braka zahtijeva puno rada. Baš kao i kad je riječ o ostalim odnosima, ne posvećujete li svom braku dovoljno vremena i pažnje, odnos će lagano nestajati.
Parovi u brakove ulaze s velikim očekivanjima, oba partnera unose u brak dugu povijest svojih ljubavnih rana, ožiljaka i nezadovoljenih potreba, a neizgovoreno očekivanje da će vas partner konačno voljeti onako kako vi želite biti voljeni, zajamčen je put u neuspjeh.

Apatija i prezir u braku znakovi su upozorenja da brak treba vašu pažnju, a najčešći je signal razvoda izbjegavanje sukoba. Dakle, ako vi i vaš partner izbjegavate sukobe ili niste razvili vještine da sukobe riješite, vaš brak može biti u opasnosti, piše Huffington Post.

Bračni savjetnik i terapeut dr. John Gottman 40 je godina provodio studiju pokušavajući utvrditi znakove koji prognoziraju neminovnu rastavu braka. Njegova studija pokazala je da ovih šest karakteristika komunikacije predviđaju vjerojatnost razvoda sa 91 posto točnosti.

Ako dinamika u vašem braku odgovara ovim uzorcima ponašanja, vi ste zapravo na putu prema razvodu:

1. Grubi start: počinju li vaši razgovori ili rasprave sarkazmom, optužbama, kritikama ili pogrdnim komentarima, vaš je brak u opasnosti. Oštro započinjanje razgovora vjerojatno će rezultirati zajedljivim krajem bez rješenja sukoba.

2. Četiri jahača razvoda: dr. Gottman četiri jahača apokalipse vašeg braka identificira kao prezir, kritiku, oprez i kameni zid šutnje. Njegovo istraživanje pokazalo je da ove karakteristike komunikacije supružnika drastično povećavaju vjerojatnost razvoda.

3. Poplava: vi i/ili vaš suprug preplavljujete jedno drugo negativnostima koje uzrokuju emocionalno gašenje i distanciranje od vašeg odnosa. Kada vi ili vaš partner iznenada otvorite baražnu vatru kritika ili prezira, osoba s druge strane rova ostat će šokirana. To često rezultira povlačenjem, a tijekom vremena često i do potpunog odustajanja.

4. Govor tijela: kada jedan ili oba partnera postanu preplavljeni negativnim emocijama, rezultat su fiziološke promjene u organizmu. Povećani broj otkucaja srca, lučenje adrenalina i porast krvnog tlaka fiziološke su reakcije koje isključuju mogućnost da učinkovito riješite sukob. To će rezultirati povlačenjem i/ili kamenim zidom koji se gradi prema partneru.

5. Neuspjeli pokušaji da se stanje popravi:
ako sukob ne riješite ili podignete kameni zid šutnje prema partneru, vjerojatnost razvoda se povećava. Rješavanje sukoba i problema imperativ je održavanja zdravog odnosa. Kameni zid znači nedostatak spremnosti da se uključite u razgovor i riješite sukob.

6. Loša sjećanja: Parovi koji zaglave u stanje u kojem svoj odnos gledaju samo kroz negativnu prizmu, na koncu će završiti vlastitim ispisivanjem povijesti odnosa koja je često iskrivljena. Ekstremno negativne interpretacije vaše zajedničke povijesti utječu i na sadašnjost i budućnost. Negativna percepcija odnosa pridonosi propasti braka.