NOVI TRENDOVI

Sedam modela torbica koje ćemo ove sezone posvuda viđati, uključujući jedan koji će biti godinama poželjan

12.02.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Nova sezona na modnu scenu donosi poprilično uzbudljive trendove po pitanju torbica. I dok će se neki trendovi kratko zadržati, možda jedva do kraja sezone, drugi obećavaju znatno dugoročniju vladavinu. Kako god, ovo je sedam ključnih trendova torbica koji će snažno definirati, a nerijetko i dominirati stajlinzima u narednim mjesecima

Za razliku od odjeće, cipela i nakita, trendovi u svijetu torbi skloniji su bržoj prolaznosti. Sjetimo se samo Jacquemusove mini torbe koja je bila okosnica gotovo svakog stajlinga, a onda je iščezla s modne scene. Tako su i modeli popularno nazvani pillow bags gotovo definirali 2019., a ekstremna logomanija 2020. godine na kraju je ustupila mjesto suzdržanosti. Naravno, postoji bezbroj klasičnih izuzetaka od pravila, poput Chanelove legendarne torbe 11.12, torbice Lady Dior ili uvijek i zauvijek popularne birkinice.

No najveći trendovi torbi za 2022. godinu nalaze se na finoj granici između trenutno jako popularnih i klasičnih, gotovo arhivskih. Prema riječima modnih stručnjaka, etablirani modni brendovi, prepoznati po dugovječnosti, iskustvu, značajnoj povijesti te prepoznatljivom logu, i dalje imaju veliku popularnost, a potvrđuje to i sve veći broj kupaca koji su se u posljednje dvije godine okrenuli luksuznoj i dugotrajnijoj kupovini.

Drugi značajni trendovi torbica uključuju okretanje modelima koji u punom sjaju pokazuju vještinu izrade i finih završnih detalja – tu je tkana shopper torba JW Andersona, makrame modeli brenda Chloé i druge tkane torbe u kojima se može nositi baš sve. Dobrodošao je trend snažnih, neonskih boja nastao zahvaljujući sada već legendarnom zelenom torbicom Bottege Venete.

Stilistica Rachael Wang, nepokolebljiva pobornica etičke mode, kaže pak da najveći ovogodišnji trend nema nikakve veze s njihovom siluetom, oblikom ili bojom. Umjesto toga, fokus je na napretku korištenja alternativnih materijala. Prema njezinim predviđanjima, u budućnosti će rasti interes za torbicama izrađenim od materijala koji predstavljaju alternativu pravoj koži, a samim time imaju manje negativan utjecaj na okoliš. Ističe Fraym, torbu modne kuće Stella McCartney, koja je izrađena od kože gljiva na bazi micelija, te ju naziva predvodnicom velikih promjena u modnoj industriji.

  • +16
Trendi torbe Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Kako god, prije nego što krenete u nadopunu ormara, bacite oko na sedam najboljih trendova u svijetu torbica koji će vladati u ovoj godini.

Ljepota ručne izrade

Sezonu pred nama snažno će obilježiti tkane torbe, a modni stručnjaci ističu ih kao 'vrhunsku ljetnu kupnju'. Trend je dijelom pokrenuo Jasmin Larian Hekmat iz Cult Gaie jer je u prošlim sezonama košarom od ratana značajno doprinio njihovoj popularizaciji. U mjesecima pred nama posebno će biti teško odoljeti modelima kao što su pletena shopper torba JW Andersona, nevjerojatni makrame primjerci modne kuće Chloé i fascinantna torba izrađena od recikliranih boca iz oceana brenda Loewe Mermaid.

Snažne i sjajne boje

Zaljubljenici u modu jako su uzbuđeni zbog svijetlih i odvažnih boja koje su obilježile aktualne kolekcije te su prisutne u svim kategorijama, uključujući torbe, pa svjedočimo povećanju prodaje zelenih torbi za vrtoglavih 151 posto. Model Bottege Venete u boji limete svakako je doprinio ovom trendu, a u sezoni pred nama vladat će i zimzelena nijansa zelene te ružičasta.

Održivost na prvom mjestu

Modni stručnjaci predviđaju porast interesa za torbicama izrađenim od materijala koji predstavljaju alternativu koži te imaju znatno manje loš utjecaj na okoliš. Kožne torbe Stelle McCartney postale su veganska alternativa, a brendovi poput Santosa, koji izrađuje torbe od kaktusa, te Junesa, koji pretvara plastični otpad u slatke biorazgradive mrežaste torbe, dokazuju da je održivost više od trenda.

Povratak vintagea

Sada kada se ponovno više cijene male, gotovo neprimjetne oznake loga, mnogi luksuzni brendovi vraćaju se svojim korijenima. Gucci se tako okreće vintage i klasičnom dizajnu i predstavlja ga na nov način. Mnogima se dopala nova verzija torbe Jackie te s nestrpljenjem iščekuju lansiranje modela Gancio. Ističe se i Saint Laurent posezanjem u svoju arhivu te vraća ključne stilove u novim, vrlo uzbudljivim modernim iteracijama.

Modeli u obliku polumjeseca

Unatoč upečatljivom nazivu, nemaju sve torbice baš oblik polumjeseca. Modeli koji će prevladavati prepoznatljive su zakrivljene hobo torbice sa savršenim pristajanjem na ramenu. Niti jedan model neće tako snažno, a opet vrlo moderno, prizvati 90-e.

Oversized modeli

Ako ste mislili da će trend velikih torbi ostati u 2003., prevarili ste se. Tkane shopper torbe, basket modeli i veliki primjerci iz modnih kuća kao što su The Row, Proenza Schouler White Label te Loeweova torba XL Flamenco vrlo su trendi i traženi modeli koji pokazuju da se praktičnost jako cijeni.

Metalni detalji

U prošlim sezonama nije nedostajalo torbica ukrašenih metalnim lančićima i detaljima, ali ove godine posvuda se viđaju. Brendovi kao što su Sonya Lee, Kara i Blumarine prihvatili su velike i odvažne detalje prvenstveno u srebrnoj boji.